Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomide iyileşmelerin henüz netleşmediği ve sona ermediği konusunda uyarıda bulundu. IMF Başkanı özellikle yüksek borç ve düşük büyümenin yarattığı engellere dikkat çekti.
Georgieva, CNBC’ye verdiği röportajda küresel ekonomik toparlanmada kayda değer bir ilerleme kaydedilmiş olsa da hükümetlerin borçlanmaya fazlasıyla alıştığını ve “anemik büyümenin” bu borcu ödemenin zorluklarını arttırdığını söyledi. “Henüz kutlama zamanı değil” diye konuşan Georgieva, “Önümüzdeki zorluklara baktığımızda, en büyüğü düşük büyüme, yüksek borç. İşte bu noktada daha iyisini yapabiliriz ve yapmalıyız” dedi.
Georgieva büyük merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alma çalışmalarını takdir ederken, elde edilen başarıların evrensel olmadığını ve bazı ekonomilerin yüksek fiyatlarla mücadele etmeye devam ettiğini, bunun da sosyal ve siyasi hoşnutsuzluğu arttırdığını kaydetti. “Başarılı olan büyük ekonomiler gerçekten iyi iş çıkardılar ve dünyada enflasyonun hala bir sorun olduğu cepler var. Yüksek fiyatların etkisi devam ediyor ve bu durum birçok ülkede birçok insanın kendini daha kötü ve öfkeli hissetmesine neden oluyor” diye konuştu.
Georgieva, uluslararası ticaretin artık bir zamanlar olduğu gibi “büyümenin motoru” olmayacağı uyarısında bulunarak birçok ekonomi arasında kısıtlayıcı politikaların yaygınlaştığına dikkat çekti. ABD ve Avrupa Birliği, Pekin’in adil olmayan ticaret uygulamaları olarak gördükleri Çin’e karşı bir dizi cezalandırıcı gümrük vergisi uygulamak üzere harekete geçti.
Georgieva, “Amerika Birleşik Devletleri’nde ve aynı zamanda başka yerlerde gördüğümüz şey, küreselleşmenin kendileri için işe yaramadığını, işlerinin kaybolduğunu, topluluklarına katılım sağlanmadığını düşünen ve çoğunlukla pandeminin ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının etkisine dayanan güvenlik gerekçeleriyle endişelenen insanların ulusal güvenlik önceliklerini listenin üst sıralarına çıkaran baskılarıdır” dedi.
IMF Başkanı Georgieva, 2024’te küresel ekonomide iyileşme olmasına rağmen, yüksek borç ve düşük büyüme gibi zorlukların devam edeceği konusunda uyarıda bulundu. Bu faktörlerin, büyümenin sürdürülebilirliğini tehdit ettiği ve yeni ekonomik krizlere yol açabileceği vurgulandı.
İstanbul, 15,7 milyonu aşan nüfusuyla Avrupa’daki birçok ülkenin toplam nüfusunu geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti.
Akbank, 2024 yılı son çeyreğinde 9.2 milyar TL net kar açıklayarak beklentilere paralel bir performans…
Trump yönetimi, dijital varlık düzenlemeleri için büyük adımlar atarken Solaxy, yatırımcıların ilgi odağı oldu. Projenin…
TCMB, altın rezervleri ve döviz kuru gelişmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte merak edilen sorular…
Son yıllarda yalnız yaşayanların sayısı hızla artıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu artış dikkat…
Almanya'da sanayi üretimi Aralık 2024'te yüzde 2,4 azalarak Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye…