Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun bu yıl 100 trilyon dolara ulaşmasını beklediğini belirterek, birçok ülke için mali görünümün “beklenenden daha kötü” olabileceği uyarısında bulundu. IMF, küresel kamu borcunun bu yıl küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 93’üne ulaşmasını ve 2030 yılına kadar GSYH’nin yüzde 100’üne yaklaşmasını beklediğini söyledi.
IMF, küresel kamu borcunun bu yıl küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 93’üne ulaşmasını ve 2030 yılına kadar GSYH’nin yüzde 100’üne yaklaşmasını beklediğini söyledi. Covid-19 salgını vurmadan önceki 2019 yılına göre yüzde 10 puan daha yüksek. IMF’nin Mali İşler Departmanı Direktör Yardımcısı Era Dabla-Norris raporun yayınlanmasından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Küresel kamu borcu çok yüksek. Borç yükünün- ya da borç görünümünün- beklenenden daha kötü olabileceğine inanmak için çok iyi nedenler var” dedi.
Dabla-Norris, iklim değişikliği, aşırı iyimser borç tahminleri ve büyük miktarlarda tanımlanamayan borç olasılığı gibi sorunları ele almak için mevcut harcama baskılarına işaret ederek, “Sonuç olarak, ülkelerin mali evlerini düzene sokmalarının zamanı geldi” diye konuştu. IMF raporu, borç projeksiyonlarına yönelik riskleri değerlendirmek için yeni bir “risk altındaki borç” yaklaşımı getiriyor. En kötü senaryoda, küresel kamu borcunun 2026 yılına kadar GSYH’nin yüzde 115’ine ulaşabileceği tahmin edilirken, bu oran IMF’in temel tahmininden neredeyse 20 puan daha yüksek oldu.
Rapor, “küresel faktörlerin ülkeler arasında devlet borçlanma maliyetlerindeki dalgalanmaları giderek daha fazla yönlendirdiğini” ortaya koyarak, kilit ülkelerdeki yüksek borç seviyelerinin diğerleri için “devlet getirilerinin oynaklığını ve borç risklerini artırabileceğini” öne sürdü. IMF, birçok ekonomide ılımlı seyreden enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüşün, ülkelerin mali tamponlarını yeniden inşa etmeleri için “uygun” bir zaman olduğunu belirterek, mali sıkılaştırmanın etkisini absorbe etmek için eskisinden “daha iyi bir konumda” olduklarını da sözlerine ekledi.
IMF, küresel kamu borcunu tekrar kontrol altına almak için gereken mali ayarlamanın boyutunun ortalama olarak GSYH’nin yüzde 3.0 ila 4.5’i arasında olduğunu ve bunun geçmiş ayarlamaların neredeyse iki katı olduğunu söyledi.
IMF’den 100 trilyon dolarlık kamu borcu uyarısı, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekiyor. Ülkelerin mali evlerini düzene sokmaları, iklim değişikliği ve aşırı iyimser borç tahminleri gibi risklere karşı önlem almaları gerekiyor. IMF, küresel kamu borcunun tekrar kontrol altına alınması için mali ayarlamaların yapılması gerektiğini vurguluyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, yeni iş birlikleri ve yatırımlarla büyüme hedeflerini açıkladı. Madencilikten enerjiye,…
Bist100 endeksi düşüşle kapandı. Altı şirket hisselerini geri almaya devam ediyor.
Kripto dünyasında yield farming ile yüksek getiri elde etme fırsatını yakalayın. Akıllı sözleşmeler ve likidite…
Orta Asya Türk tarihi, kahramanlık destanları, imparatorlukların yükselişi ve Türk kültürünün kökenlerine dair büyüleyici hikayelerle…
Türk sanatçıların yaşam öyküleri, yeteneklerinin ardındaki mücadeleler, başarıları ve kişisel hayatlarının zorluklarıyla sinemada ölümsüzleşti. Bu…
Metrobil Teknoloji, Türksat'ın kablo altyapı ve satış hizmet alımı ihalesine katılacak. İhale tarihi 29 Ocak…