Kripto para piyasasında yüksek riskli kredilerde ciddi bir artış yaşanıyor. IntoTheBlock’un sağladığı verilere göre, bu kredilerin toplam miktarı çarşamba günü 55 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, Haziran 2022’den bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Yüksek riskli krediler, kredi tutarının tasfiye fiyatına yüzde 5 uzaklıkta olması durumunda tanımlanıyor. Bu, eğer teminat olarak verilen varlıkların fiyatı yüzde 5 düşerse kredinin tasfiyesinin gerçekleşeceği anlamına geliyor.
Kripto para yatırımcıları, merkeziyetsiz borç verme protokollerinden kredi alırken ellerindeki kripto paralarını teminat olarak kilitliyor. Ancak teminat olarak verilen varlıkların değeri belirli bir seviyenin altına düşerse protokol borcu tasfiye ediyor ve teminatı satışa çıkarıyor. Teminat fiyatının yüzde 5 daha düşmesi durumunda borç teminatı karşılamamaya başlıyor. Bu noktada tasfiye tetikleniyor ve borcun geri ödenmesi teminatın satılmasıyla sağlanıyor. Bu durum, tasfiye dalgası adı verilen bir süreci tetikleyebilir. Tasfiye dalgası, ardışık tasfiyelerle birlikte fiyatların hızla düşmesine yol açar. Fiyatlardaki bu hızlı düşüş daha fazla kredinin tasfiye olmasına neden olur. Böylece piyasa daha da dengesiz hale gelir ve kredi alanlar kadar normal spot yatırımcılar da zarar görür.
IntoTheBlock, bu tür büyük tasfiyelerin teminat değerini etkileyerek daha fazla krediyi tasfiye riski altına soktuğu konusunda uyardı. Analiz şirketi piyasa değerlerinde ani düşüşlerin teminatın krediyi karşılamasına yetmeyeceğini ve bunun sonucunda borç verenlerin zarar edeceğini vurguladı. Bu durum, kötü borçların artmasına neden olabilir. Kötü borçlar, piyasadaki likiditeyi olumsuz etkiler ve büyük emirlerin istikrarlı fiyatlarla işlem görmesini zorlaştırır.
Kötü borçlar sadece kredi verenleri değil piyasa genelini de etkileme eğilimindedir. Borç verenlerin potansiyel zararları önlemek adına yeni likidite eklemekte tereddüt etmesi piyasanın genel likidite dengesini bozar. Bu da kripto para piyasasında büyük fiyat dalgalanmalarına ve likidite sıkışıklıklarına yol açabilir.
Kripto para piyasasında yüksek riskli kredilerin artışı ve potansiyel tasfiye riski yatırımcıların ve borç verenlerin daha temkinli hareket etmeleri gerektiğini gösteriyor. Piyasadaki mevcut durum olası bir sert fiyat düşüşü halinde büyük zararların meydana gelebileceğini işaret ediyor.
BİST100 endeksi, 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle 9997,85 puandan kapandı. En çok işlem gören…
Çimsa için yeni hedef fiyat ve temettü tahmini açıklandı. 2025 yılı için beklentiler neler?
ABD'de yeni konut satışları Aralık ayında beklentileri aşarak 698 bine çıktı. Konut piyasasındaki bu artış,…
BİST100 endeksi 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle kapandı. Peki, en çok değer kaybeden hisseler…
Ford Otosan için 2025 hedef fiyatı ve temettü tahmini açıklandı. Yatırım Finansman, hisse için 1200…
Balinaların Shiba Inu (SHIB) alımları artarken, fiyat düşüşü fırsat mı? Yanma oranı artarken SHIB'in geleceği…