Kripto paralar, Ekim ayına iyimser başlamasına rağmen İran-İsrail savaşı ile küresel bir gerginliğin ortasında düşmeye başladı. Orta Doğu’da artan gerginlik, tarihsel olarak Ekim ayında beklenen boğa piyasasını sekteye uğrattı. Küresel gerginliklerin ortasında Bitcoin fiyatı yüzde 3’ün üzerinde düşüş gösterdi. Kripto piyasası neden düşüyor?
İran-İsrail ve Lübnan arasındaki gerginlikle yatırımcının düşük riskli varlıklara yönelmeye başlaması Bitcoin’in eylül ayındaki kazanımlarının bir kısmını kaybetmesine neden oldu. Haftalık olarak yüzde 4 değer kaybeden Bitcoin fiyatı, son 24 saate 64 bin seviyesinden 61’e kadar geriledi. Aynı süre içinde Bitcoin stop ETF’lerinde 243 milyon dolarlık çıkış yaşandı. SoSoValue verilerine göre son 8 günkü girişlerden sonra ilk net çıkış görüldü. Günlük net çıkışlar ağırlıklı olarak Grayscale şirketinin GBTC üzerinde oldu ve GBTC üzerinde tek günlük net çıkış 5,8965 milyon dolara ulaştı. Bu son çıkış, eylül ayındaki 288 milyon dolarlık çıkışın ardından yaşanan en büyük kayıp oldu. Fidelity şirketine ait FBTC ETF’sinde 144,7 milyon dolara ulaşan çıkış yaşandı. Ek olarak ARK 21Shares şirketine ait ARKB izledi ve yaklaşık 84,3 milyon dolarlık bir kayıp gördü. Bitwise ise 32,7 milyonluk çıkış gördü ve son olarak VanEck şirketinin HODL’su 15,8 milyon dolar kaybetti. Kurumsal ilgide yaşanan bu kayıplar Ethereum ETF’lerine de yansıdı ve aynı sürede 48,52 milyon dolarlık çıkış görüldü. Ethereum ETF’lerinde en büyük kayıplar Gratscale ETH Trust’unda 26,6 milyon dolar ile oldu. Bunu Fidelity 25 milyon dolarla takip etti ve Bitwise’de 895 binlik bir çıkış yaşandığı açıklandı.
2 Eylül’de en iyi altcoinler yüzde 2 ile yüzde 10 arasında değer kaybetti. Ethereum ETF çıkışlarının da etkisiyle yüzde 6’lik bir geri çekilme ile 2,485 dolara düştü. Solana benzer bir şekilde yüzde 5,69 geriledi ve güncel olarak 148 dolardan işlem görüyor. Son bir haftalık kazanımlarını kaybeden üç büyük altcoinin işlem hacmi satışlardan kaynaklı yükseldi. Düşüşlere karşı XRP daha güçlü bir duruş sergiledi ve yüzde 3,5 değer kaybetmesine rağmen 0,60 dolarlık psikolojik direnç noktasını korumayı başardı. Ayrıca XRP ETF’lerine dair spekülasyonlar da altcoini etkiledi. Bitwise’in XRP ETF’sine dair söylentileri resmi bir gelişme olmamasına rağmen topluluğun gündemini meşgul ediyor. Son olarak ADA ve LINK ise sırasıyla yüzde 6 ve 8 değer kaybı yaşadı.
Meme coin son 24 saate yüzde 7 değer kaybetti. Dogecoin fiyatı yüzde 8 gerileyerek 0,10 dolara düştü. Shiba Inu aynı oranda geri çekilmesine rağmen haftalık kazancının bir miktar korumayı başardı ve 0,000016 dolardan işlem görüyor. Pepe fiyatı kritik seviyede 0,000010 dolar seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Solana meme coinleri Dogwifhat (WIF) 2,45 dolardan işlem görüyor. BONK fiyatı ise son yükselişinin ardından yüzde 1,83’lük minimum bir geri çekilme yaşadı. Aynı şekilde Popcat 1 doların üzerinde tutunmaya devam ederek pozisyonunu korumaya devam etti. Yapay zekâ tokenlarına bakıldığında ise NEAR, ICP, RENDER ve FET yüzde 8 ile 10 arasında kayıp yaşadı. Buna karşın Bittensor (TAO) yüzde 4 düştü. Yapay zekâ tokenları ve meme coinlerin yüksek volatiliteye sahip olduğu göz önünde bulunduğunda piyasaların toparlanması ile birlikte son kayıpların da telafi edileceği düşünülüyor.
Bitcoin ve altcoinler satış baskısının ne kadar süreceği görmek için İran-İsrail ve Lübnan savaşının ve makro ekonomik piyasaları yakından izlemek gerekiyor. Kripto piyasası neden düşüyor?
BİST100 endeksi, 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle 9997,85 puandan kapandı. En çok işlem gören…
Çimsa için yeni hedef fiyat ve temettü tahmini açıklandı. 2025 yılı için beklentiler neler?
ABD'de yeni konut satışları Aralık ayında beklentileri aşarak 698 bine çıktı. Konut piyasasındaki bu artış,…
BİST100 endeksi 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle kapandı. Peki, en çok değer kaybeden hisseler…
Ford Otosan için 2025 hedef fiyatı ve temettü tahmini açıklandı. Yatırım Finansman, hisse için 1200…
Balinaların Shiba Inu (SHIB) alımları artarken, fiyat düşüşü fırsat mı? Yanma oranı artarken SHIB'in geleceği…