Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında önemli bir düzenlemeye giderek yeni bir adım attı. Bankaların Türk lirası cinsi yükümlülükleri için oranlar yükseltildi.
TCMB, finansal istikrarı desteklemek ve parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak amacıyla zorunlu karşılık oranlarında düzenleme gerçekleştirdi. Bu kapsamda, bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranı %8’den %12’ye çıkarıldı.
Açıklamaya göre, yapılan düzenleme yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından alınan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonları için geçerli olacak. Bu adım, TCMB’nin finansal sistemdeki likidite yönetimini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
TCMB, yaptığı açıklamada, ‘Bu doğrultuda, bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmiştir.’ ifadelerine yer verdi. Bu düzenleme, bankaların likidite planlamalarında önemli bir değişiklik anlamına geliyor.
Merkez Bankası’nın bu adımı, faiz dışı sıkılaşma politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Düzenlemenin, finansal istikrarı güçlendirme ve ekonomideki parasal aktarım mekanizmasını destekleme hedeflerini taşıdığı belirtiliyor.
İş Bankası POS cihazı kullanan işletmeler, zaman zaman teknik sorunlarla karşılaşabilir veya işlem detaylarını öğrenmek…
AB, sürdürülebilir gıda üretimi kapsamında un kurdu tozu içeren ürünlerin satışına onay verdi. Etiketlerde alerji…
Günümüzde internet üzerinden satış yapmak, en hızlı büyüyen ve kârlı iş modellerinden biri haline geldi.…
SUI Coin, kritik destek seviyelerini koruyamazsa daha derin bir düşüş trendine girebilir. Yatırımcılar dikkatli olmalı.
İş Bankası hesap numarası, bankacılık işlemleri için gerekli olan temel bilgilerden biridir. Para transferleri (EFT,…
Ancak, İş Bankası kartınızla internetten ödeme yaparken sorun yaşıyorsanız kartınızın e-ticaret işlemlerine kapalı olma ihtimali…