Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bilişim Vadisi’ndeki Kimya ve Teknoloji Merkezi açılışında önemli açıklamalarda bulundu. İhracatçılara yönelik yeni desteklerle döviz bazlı reeskont kredilerinin yeniden başlayacağını duyurdu.
Bakan Bolat, kimya sektörünün ihracattaki başarısına dikkat çekti. Son 20 yılda büyük bir atılım yapan sektörün, en çok ihracat yapılan ilk 3 sektör arasında yer aldığını belirtti. Kimya sektörünün üretim, istihdam ve döviz kazanımıyla ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade etti.
Açılışı yapılan merkez sayesinde laboratuvar çalışmalarının hızlanacağını belirten Bakan Bolat, 12,5 milyon dolar tasarruf sağlanacağını söyledi. Merkezin ihracat faaliyetlerini hızlandıracağını ve kuluçka merkeziyle teknolojinin gelişimine katkı sunacağını vurguladı.
Bakan Bolat, ihracatı artırmak için dünya çapında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. İhracatçı birlikleri, Ticaret Bakanlığı ekipleri ve Cumhurbaşkanı’nın temaslarıyla ihracatın desteklendiğini belirtti. “Ulaşamadığınız yer sizin değildir.” diyerek, 240 ihracat noktasına ulaşmak için 140 bin ihracatçıyla çalıştıklarını ifade etti.
Merkez Bankası’nın politika faiz oranını 2,5 puan düşürdüğünü hatırlatan Bolat, bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Enflasyonun düşmesiyle Merkez Bankası’nın gerekli adımları atacağına inandıklarını belirtti.
İhracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak için hükümetin önemli adımlar attığını belirten Bakan Bolat, reeskont kredi limitlerinin 4 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı. Eximbank’ın sermayesinin de son 19 ayda yaklaşık 4 kat artırılarak 55,3 milyar liraya çıkarıldığını söyledi.
Reeskont kredilerinin maliyetinin 6 puan düşürülerek yüzde 29,93’e indirildiğini duyuran Bakan Bolat, döviz bazlı reeskont kredisi tahsis edildiğini açıkladı. Aylık 150 milyon dolara kadar, firma başına azami 1,5 milyon dolarlık kredi verileceğini, KOBİ’lerin de öncelikli olarak 360 gün vadeyle bu kredilerden faydalanabileceğini belirtti.
Dünyada yaşanan ticaret savaşlarına dikkat çeken Bakan Bolat, zorlu süreçlerden başarıyla geçildiğini ifade etti. 2024 yılının büyüme, istihdam ve ihracat artışı gibi makro göstergelerde başarılı geçeceğini öngördü.
Dış ticaret açığının 27 milyar dolar azaldığını belirten Bakan Bolat, Merkez Bankası’nın döviz bolluğu içinde olduğunu söyledi. Dövizdeki istikrarın ve döviz yeterliliğinin artmasının, piyasalarda öngörülebilirliği artırdığını vurguladı. Ticaret Bakanlığı bütçesinin yüzde 60’ının ihracatçıları desteklemek için kullanıldığını ifade etti.
Suriye ile ticaretin artırılmasının öncelikli konular arasında olduğunu belirten Bolat, hazırlıkların hızla ilerlediğini söyledi. Suriye’ye 2 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını ve yeni dönemde Türk sanayicileriyle iş birliği yapılacağını belirtti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamaları, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmayı ve ihracatı desteklemeyi hedefleyen önemli adımları içeriyor. Döviz bazlı reeskont kredileri ve maliyet indirimleri, sektörlere olumlu yansıyacak gibi görünüyor.
Bist100 endeksi düşüşle kapandı. Altı şirket hisselerini geri almaya devam ediyor.
Kripto dünyasında yield farming ile yüksek getiri elde etme fırsatını yakalayın. Akıllı sözleşmeler ve likidite…
Orta Asya Türk tarihi, kahramanlık destanları, imparatorlukların yükselişi ve Türk kültürünün kökenlerine dair büyüleyici hikayelerle…
Türk sanatçıların yaşam öyküleri, yeteneklerinin ardındaki mücadeleler, başarıları ve kişisel hayatlarının zorluklarıyla sinemada ölümsüzleşti. Bu…
Metrobil Teknoloji, Türksat'ın kablo altyapı ve satış hizmet alımı ihalesine katılacak. İhale tarihi 29 Ocak…
Kadın ve erkek ilişkileri, sinema dünyasında her zaman izleyicileri kendine çekmiştir. Kimi zaman romantik, kimi…