Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ihraççılar tarafından düzenlenecek izahnamelerde yer alan finansal tabloların paranın hangi dönemdeki satın alma gücüyle sunulacağına ilişkin duyuru yayımladı. SPK, enflasyon muhasebesi uygulamasıyla ilgili yeni bir karar aldı ve ihraççılara finansal tablolarını sunarken dikkat etmeleri gereken noktaları açıkladı.
SPK, 08/02/2024 tarihli kararında, ortaklık hakkı vermeyen sermaye piyasası araçları ile halka açık ortaklıkların ortaklık hakkı veren sermaye piyasası araçlarının halka arzında düzenlenecek izahnamelerde enflasyon muhasebesi uygulanmış karşılaştırmalı finansal tabloların yer almasına karar verdi. Bu karar uyarınca, 31.12.2023 tarihinde sona eren hesap dönemine ait yıllık finansal tablolar, enflasyon muhasebesi uygulanmış olarak sunulmalıdır.
İhraççılar tarafından düzenlenecek izahnamelerde, enflasyona göre düzeltilmiş tüm finansal tabloların Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’nda duyurulduğu şekilde karşılaştırmalı olarak sunulması gerekiyor. Örneğin, izahnamede 2021, 2022, 2023 yıllarına ait yıllık finansal tablolar ile 30.06.2024 tarihli altı aylık ara dönem finansal tabloların yer alması durumunda, belirli kurallara göre sunulması gerekiyor.
SPK, izahnamelerde yer alacak finansal tabloların nasıl sunulması gerektiğini açıkladı. Buna göre, enflasyon muhasebesi uygulanmamış ve uygulanmış yıllık finansal tablolar birlikte tablo halinde sunulurken, altı aylık ara dönem finansal tablolar ayrı bir tabloda verilmelidir. Ayrıca, tablolar, ilgili dönemdeki satın alma gücüne göre karşılaştırmalı olarak sunulmalıdır.
SPK’nın enflasyon muhasebesi uyarısı, ihraççıların finansal tablolarını sunarken paranın satın alma gücünü dikkate almalarını ve bu konuda şeffaf olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu karar, yatırımcıların finansal tabloları daha doğru bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olarak sermaye piyasasında güvenin artmasına katkıda bulunacaktır.
Merkez bankalarının altın rezervleri artışta. Peki, hangi ülkeler zirvede ve Türkiye kaçıncı sırada?
Çin, ABD'nin tarifelerine karşılık Dünya Ticaret Örgütü'ne başvuracağını açıkladı. Fentanil konusundaki açıklama dikkat çekti.
XRP balinalarından dev satış: Piyasa dinamikleri değişiyor. Yatırımcılar dikkat, düşüş riski gündemde!
Meksika, ABD'nin yüzde 25 gümrük vergisi kararına sert tepki gösterdi. B planı devreye alınıyor.
Kanada, ABD'nin gümrük tarifelerine karşı sert bir misilleme kararı aldı. İthalata yüzde 25 vergi getiriliyor.
ABD, Kanada, Meksika ve Çin'den yapılan ithalatlarda yeni gümrük vergileri uygulamaya hazırlanıyor.