Gaziantep’te düzenlenen Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi’nde önemli ticaret kararları açıklandı. Gümrük vergilerindeki indirimler dikkat çekti.
Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Gaziantep’te gerçekleştirildi. Zirvede, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve gümrük vergileri ele alındı. Bakan Bolat, 23 Ocak’ta gerçekleştirilen müzakereler sonucunda 269 kalem üründe yüzde 70 oranında gümrük vergisi indirimi yapıldığını açıkladı.
Gaziantep’te Türk ve Suriyeli iş insanlarıyla buluşan Bakan Bolat, serbest ticaret anlaşması üzerinde görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’da Suriye Devlet Başkanı ile görüşmesinin bu süreçte kritik bir adım olduğunu vurguladı.
Bakan Bolat, Yayladağ Sınır Kapısı’nın bir ay içinde faaliyete geçeceğini duyurdu. Ayrıca, iş insanlarının Türkiye’den Suriye’ye geçişlerinde yeni bir sistem uygulanacağını açıkladı. Yeni düzenlemelerde, geçişler pasaportla yapılacak ve ilk kez geçiş yapacaklara 10 güne kadar izin verilecek.
Bakan Bolat, Suriye yönetiminin 2 bin kalem üründe bulunan ithalat yasağını kaldırdığını ve birçok üründe gümrük vergilerini düşürdüğünü ifade etti. Temel ihtiyaç ürünlerini kapsayan 269 kalem üründe yapılan indirimler, ülkedeki enflasyonu azaltmayı hedefliyor.
Bakan Bolat, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı ihracatın son dönemde yüzde 53 oranında arttığını belirtti. Ocak ayında Suriye’ye yapılan ihracatın yüzde 43 artarak 250 milyon dolarlık seviyeye ulaştığını açıkladı.
Suriye ile yapılan ticarette Türk Lirası kullanımının yüzde 34’e yükseldiği ifade edildi. Bu durum, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Gümrük vergilerindeki indirimler ve yeni düzenlemeler, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedefliyor. İki ülkenin ekonomik bağlarının daha da güçlenmesi bekleniyor.
Estee Lauder, 5 bin 800 ila 7 bin çalışanını işten çıkarma kararı aldı. İşte şirketin…
TÜİK'in açıkladığı verilere göre ocak ayında mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE, aylık yüzde 3,38 oranında arttı.
ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret geriliminde aceleci olmadığını ve uygun zamanı beklediğini söyledi.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, sürdürülebilir kalkınma projelerine verdiği destekle finansal büyümesini hızlandırdı.
Belediyelerin SGK borçları 162 milyar TL’ye ulaştı. Bakan Işıkhan, borçların sürdürülemez hale geldiğini vurguladı.
Merkez Bankası verilerine göre, finans dışı sektörlerin döviz açığı kasım ayında 132 milyar 798 milyon…