Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda yeni bir dönemin başladığını duyurarak, sözleşmeli üretim ve planlı üretime dayalı yeni bir modelle desteklemede köklü değişiklikler olacağını açıkladı. Bu yeni model, tarım sektöründe üretim planlamasını ön plana çıkararak, gıda arz güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
Bakan Yumaklı, planlı üretim kapsamında 4 ana grupta 13 stratejik ürünü belirlediklerini açıkladı. Bu ürünler; hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve patates/soğan gibi diğerleri olarak sıralandı. Yeni dönemde toplam üretimin yüzde 77’sinin planlı üretim kapsamında olacağını belirten Bakan Yumaklı, 3 yıllık dönem sonunda hububat üretiminin yüzde 13 artışla 39.5 milyon tona, yağlı tohum üretiminin yüzde 22 artışla 5.6 milyon tona, bakliyat üretiminin ise yüzde 17 artışla 1.4 milyon tona ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.
Tarım sektörüne verilen desteklerde de önemli değişiklikler yapıldığını belirten Bakan Yumaklı, bitkisel üretimde 21 kalem olan destek miktarının 3 ana kaleme, hayvansal üretimde 22 kalemden 7 ana kaleme, su ürünlerinde ise 15 kalemden 2 ana kaleme indirildiğini açıkladı. Yeni politikanın gıda arz güvenliğine büyük katkı sağlayacağı vurgulanarak, ilk defa desteklerin üretim dönemi öncesi açıklandığı belirtildi. Destek tutarlarının girdi maliyetlerindeki değişime göre her yıl güncelleneceği de ifade edildi.
Bu kapsamda havza bazında belirlenen ürünlerin dışında üretilen ürünlere hiçbir destek verilmeyeceği belirtildi. Bakan Yumaklı, bir soru üzerine bu ürünlere üretenlere gelirlerinin belli bölümünü içeren, oluşan zararı telafi etmek üzere yaptırım uygulamasının söz konusu olacağını açıkladı.
Bitkisel üretimde üç aşamalı destekleme modeli uygulanacağını belirten Bakan Yumaklı, mazot desteğinin yüzde 50’si ile gübre desteğinin yüzde 25’inin ‘Temel Destek’ kapsamında verileceğini açıkladı. Planlama desteği kapsamında ise mazotun yüzde 50’si ile gübrenin yüzde 25’inin karşılanacağını, üretimi geliştirme kapsamında ise sertifikalı tohum, standart fidan kullanımına destek sağlandığını vurguladı.
Bakan Yumaklı, bitkisel üretimde verilecek destekleri buğday örneğiyle açıkladı. Dekara 185 lira olan gübre mazot desteğinin 634 liraya yükseltildiğini, bunun 317 lirasının temel desteky, 317 lirasının da planlı üretim desteği olacağını aktardı. Su kısıtı desteği kapsamında ise dekar başına 342 liralık gübre desteği sağlanacak. Buna göre dekar başına gübre ve mazot desteği, ayçiçeğinde 206 liradan 732 liraya, nohutta 158 liradan 488 liraya yükseltilecek.
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Yumaklı, gıda ürünleri fiyatlarında arz eksikliğinin etkisinin bulunmadığını söyledi. Üreticinin üzerine düşeni yaptığını ifade eden Yumaklı, fiyatların; nakliye, lojistik, fire dahil bir çok unsurdan etkilendiğinin altını çizdi. Son dönemlerde artan çiftçi eylemleriyle ilgili CHP’ye eleştiride bulunan Bakan Yumaklı, bu tarz problemlerin ilk defa bu sene olmadığını bildirdi. CHP’nin bu alanda yapılan eylemlerin içinde olduğunu aktaran Yumaklı, “Çözüm sokağa davet ile değil çözüm önerisiyle olur” diye konuştu.
Bakan Yumaklı, çiğ süt ile ilgili üreticilerden sütü alırken eksik ödeme yaptığı tespit edilen sanayicilere yönelik soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda yeni bir dönemin başladığını ve bu dönemin sözleşmeli üretim ve planlı üretime dayalı bir modelle desteklemede köklü değişiklikler getireceğini açıkladı. Yeni modelde, tarım sektöründe üretim planlamasının ön plana çıkarılması ve gıda arz güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.
Teminatlı kredi kartı, kredi notu düşük olan veya kredi geçmişi bulunmayan kişilerin banka teminatı karşılığında…
İş Bankası bireysel emeklilik sistemi (BES), uzun vadeli tasarruf yaparak emeklilik döneminizde ek gelir elde…
Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Innovia 4 projesindeki imar sorunları nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. İşte detaylar.
Borsa İstanbul'da 5 Şubat Çarşamba günü 8 şirket hisse geri alımı gerçekleştirdi. İşte o şirketler…
Ukrayna, savunma sanayisini güçlendirmek için İngiltere'den insansız hava araçlarına yatırım yapmasını talep etti.
Bankacılık ve Sigortacılık bölümü, finans sektörüne ilgi duyan ve kariyerini banka, sigorta şirketleri, finans kurumları…