Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, kira ve sağlık hizmetlerindeki fiyat artışı dikkat çekiyor.
Rapora göre, ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 5,03 oranında yükseldi. Yıllık enflasyon ise 2,26 puanlık düşüşle yüzde 42,12 seviyesine geriledi. Enerji grubu yıllık enflasyonu yatay seyrederken, diğer ana gruplarda düşüş gözlemlendi.
Aylık fiyat artışında hizmetler sektörü öne çıktı. Tüketici sepetindeki güncellemelerle hizmet sektörünün payı artarken, bu değişimin Ocak ayı enflasyonuna yaklaşık 0,3 puan artırıcı etkisi olduğu belirlendi. Özellikle kira ve diğer hizmetler bu artışta başrol oynadı.
Sağlık sektöründe özel sektör tarifeleri ve SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği’ndeki muayene katılım payı artışlarının etkisi belirginleşti. SGK’nın düzenlemesiyle muayene katılım payında 2017 yılından bu yana ilk kez güçlü bir artış yapıldı.
Gıda grubunda işlenmiş gıdalar öncülüğünde fiyat artışı görüldü. Ekmek ve tahıllar gibi temel kalemler bu artışa önemli katkı sağladı. Enerji grubundaki fiyat artışını ise şebeke suyu ve küresel enerji fiyatlarının yükselişi tetikledi.
Hizmet grubunda fiyat artışları geniş bir alana yayıldı. Kira grubunda mevsimsel etkilerle yüzde 8,66 oranında artış kaydedildi. Lokanta ve otel fiyatları ise yüzde 6,50 oranında yükseldi.
Ocak ayında temel mal grubu fiyatları yüzde 0,74 oranında arttı. Dayanıklı mal fiyatları yüzde 2,74 oranında yükselirken mobilya, elektrikli ev aletleri ve otomobil fiyatlarındaki artışlar belirginleşti. Giyim ve ayakkabı alt grubunda ise fiyatlar yüzde 5,46 oranında geriledi.
Raporda, tüm göstergeler değerlendirildiğinde enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyreğe özgü geçici bir yükseliş olduğu belirtildi. Bazı düzenlemelerin şubat ayı tüketici enflasyonuna etkisinin de hissedileceği ifade edildi.
TCMB’nin yayımladığı Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu, enflasyonda hizmetler sektörünün öne çıktığını ve kira ile sağlık hizmetlerindeki fiyat artışlarının belirgin bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor. İlk çeyreğe özgü geçici bir enflasyon hareketi gözlemlenirken, şubat ayında bazı düzenlemelerin etkisinin devam edeceği öngörülüyor.
Brisa Bridgestone, Genel Kurul kararlarına yönelik açılan davayla ilgili sürecin son durumunu kamuoyuyla paylaştı.
TSKB, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu güçlü finansal sonuçlarını açıkladı. Banka, kredi portföyünde önemli büyüme sağladı.
Otokar, finansal tablolarını açıklama tarihini 5 Şubat 2025 olarak değiştirdi. Şirket, sessiz dönem uygulamasına dikkat…
Avustralya, Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek’i veri güvenliği gerekçesiyle kamu sistemlerinden tamamen yasakladı.
Sasa Polyester, esas sözleşme değişiklikleri için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulundu. İşte detaylar.
Dünya Altın Konseyi, altın talebinin yüzde 1 artarak tarihi bir seviyeye ulaştığını duyurdu.