Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal istikrarı artırmak adına zorunlu karşılık oranlarında önemli bir değişikliğe gitti. Ekonomist İris Cibre, bu düzenlemenin yerli bankalar üzerindeki etkilerini yorumladı.
TCMB, bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranını %8’den %12’ye yükseltti. Bu düzenleme, yurt dışı repo işlemleri, yurt dışından alınan krediler ve yurt dışı bankalardan sağlanan mevduat/katılım fonlarını kapsıyor. Merkez Bankası, bu adımın finansal istikrarı güçlendirmek ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla atıldığını belirtti.
Ekonomist İris Cibre, düzenlemenin yerli bankaların yurt dışından düşük maliyetle kısa vadeli Türk lirası bulma imkanını azalttığını ifade etti. Cibre, ‘Yerli bankalar, yurtdışından uygun maliyetle kısa vadeli TL sağlayabiliyordu. Bu da arbitraj fırsatları yaratıyordu. Ancak bu düzenleme ile bu imkan önemli ölçüde törpülendi.’ değerlendirmesini yaptı.
Cibre, düzenlemenin yabancı yatırımcılar üzerindeki etkilerine de değindi. Yaptığı açıklamada, ‘Yabancı yatırımcıların yurt dışı carry işlemlerine herhangi bir etkisi bulunmuyor. Londra piyasasında zaten bol miktarda TL mevcut. Ayrıca yabancılar lokal bankalardan TL borçlanamadığı için bu düzenleme onları doğrudan etkilemiyor.’ ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarındaki bu artışı, finansal istikrarı sağlamayı hedefliyor. Ancak yerli bankalar açısından yurt dışı kaynaklı maliyet avantajlarının azalması dikkat çekiyor. Ekonomist İris Cibre’nin de belirttiği gibi, bu düzenleme yabancı yatırımcılar üzerinde doğrudan etkili değil.
Balkanlar'da başlayan market boykotları Sırbistan'a sıçradı. Tüketiciler, fahiş fiyat politikalarına karşı tepkilerini yükseltiyor.
XRP ağı bir saatlik kesinti sonrası yüzde 8 değer kaybetti. Piyasa hareketleri yatırımcıların dikkatini çekiyor.
2024 yılında akıllı telefon pazarında büyüme yeniden başladı. Apple ve Samsung liderliği paylaşırken Xiaomi yükseliş…
Ramazan Bayramı öncesi emekli ikramiyelerine zam yapılacağı iddiaları gündemde. Detaylar netleşmeye başlıyor.
Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 2024 ve 2025 büyüme hedeflerini açıkladı. İhracat ve yatırımlar…
Rusya'da sıfır otomobil satışları, geçen yıla göre yüzde 11 artarak 89 bin adede ulaştı. Çinli…