Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye ile Macaristan arasındaki savunma sanayisi iş birliğine yönelik kritik açıklamalarda bulundu. Stratejik alanlarda ortaklıklar kurulmasını hedefleyen çalışma grubu ile iki ülke arasındaki ilişkiler daha da güçlenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda gerçekleştirilen Türkiye-Macaristan Savunma İnovasyon Çalışma Grubu Bakanlar 1. Toplantısı’nda, iki ülke arasındaki savunma sanayisi iş birliğinin yeni bir boyuta taşınması hedeflendi. Bakan Kacır, insansız hava ve kara sistemleri, simülasyon ve eğitim teknolojileri gibi stratejik alanlarda ortaklıkların temelinin atıldığını duyurdu.
Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın savunma sanayisini ortak öncelik alanı olarak belirlediğini ifade etti. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2002 yılında 524 milyon dolar seviyesindeyken 2024 itibarıyla 4,4 milyar doların üzerine çıktığını hatırlattı.
Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin 6. toplantısında 2025 yılının “Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı” olarak kutlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda Macaristan’a yapılacak ziyaretlerle bilim ve teknoloji alanında iş birliğinin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.
Toplantının önemli çıktılarından biri olarak “Savunma Teknolojileri Alanında AR-GE ve İnovasyon İş Birliği Mutabakatı” imzalandı. Bu mutabakat çerçevesinde NATO Yüksek Görünürlük Projeleri ve DIANA Programı kapsamında ortak çalışmalar planlandı. Bakan Kacır, özel sektörün de katkılarıyla savunma sanayisinde iş birliğinin artırılacağını belirtti.
Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky, Türkiye’nin NATO’daki ikinci büyük orduya sahip olduğunu vurguladı. Macaristan’ın Türkiye ile stratejik iş birliğinden önemli kazanımlar elde ettiğini ifade etti.
Türkiye ve Macaristan, savunma sanayisi ve inovasyon alanında geliştirdikleri stratejik ortaklık ile iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Atılan bu adımlar, gelecekteki projelerde daha yakın iş birliğinin önünü açacak.
Şirketlerin net döviz pozisyonu açığı kasım ayında bir önceki aya göre 5,1 milyar dolar artış…
Arçelik hisseleri için 2025 yılına yönelik hedef fiyat raporları yayınlanmaya devam ediyor. İşte son tahminler…
Spot elektrik piyasasında yarın için belirlenen fiyat tavanı 2.949 TL, tabanı ise 1.999 TL oldu.
Reel efektif döviz kuru, Ocak ayında 75,44 seviyesine çıkarak 2020'den bu yana en yüksek seviyesini…
Birleşim Grup Enerji’nin halka arzı sonrası 7 endekse dahil olacağı duyuruldu. İşlem tarihi 5 Şubat…
Yabancı finans kuruluşları, ocak ayı enflasyon verileri sonrası Türkiye için yıl sonu tahminlerini yeniden değerlendirdi.