Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notuna erişmesi için makroekonomik istikrarın önemini vurguladı. Enflasyonun düşürülmesi ve politikaların tutarlılığı bu hedefe ulaşmada belirleyici faktörler olarak öne çıkıyor.
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘, not görünümünü ise ‘durağan’ olarak teyit etti. Bu kararın ardından Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Morales, cari işlemler açığındaki azalma ve uluslararası rezervlerdeki güçlenmenin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, kur korumalı mevduatlardaki azalma ve 2024 sonu enflasyonunun yüzde 44,4 seviyesinde olmasının TCMB‘nin revize edilmiş hedefleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.
Morales, Türkiye’deki yüksek enflasyonun temel politika zorluğu olduğunu vurguladı. Türkiye ile aynı kredi notuna sahip diğer ülkelerdeki enflasyon oranlarının daha düşük seviyelerde olduğunu belirten Morales, enflasyon oranlarının kredi notu görünümünün ‘durağan’ olarak kalmasında etkili olduğunu söyledi. Fitch’in öngörülerine göre TCMB’nin politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 28, 2026 sonunda ise yüzde 21 seviyesine inmesi bekleniyor.
Fitch Kıdemli Direktörü Morales, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notuna ulaşması için iki temel faktörün kritik olduğunu ifade etti. İlk olarak dezenflasyon sürecinin sürekliliği, ikinci olarak ise para, maliye ve gelir politikalarının enflasyon kontrolüyle uyumlu şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Morales, güçlü politikalar ve kurumsal gücün bu süreçte belirleyici olduğunu dile getirdi.
Morales, Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşması için makroekonomik istikrarın tutarlı bir şekilde sağlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sıkı para politikasının ve makro ihtiyati araçların dezenflasyon sürecine uyumlu bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti. Morales, bu unsurların Türkiye’nin kredi notunu artırmada etkili olacağını ifade etti.
Fitch Ratings’e göre Türkiye’nin yeniden yatırım yapılabilir seviyeye ulaşması, enflasyonla mücadele ve makroekonomik istikrarın sağlanmasıyla mümkün. Bu süreçte güçlü politikalar ve kurumsal yapıların önemi vurgulanıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2032 vadeli tahvil ihracı için dört uluslararası bankaya yetki verdi.
Kuvva Gıda, enerji ve madencilik sektörlerindeki iki önemli şirketi bünyesine katmak için anlaşma sağladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, IFCO Fuarı'nda ihracat hedeflerini ve global ticarette Türkiye'nin artan önemini vurguladı.
Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre 2024'te altın rezervlerini artıran ülkeler dikkat çekti. İlk sırada Polonya…
MERKÜT, yüksek mühimmat etkinliği ve kolay kullanım özellikleriyle modern muharebe sahasının ihtiyaçlarına çözüm sunuyor.
Ondo Finance, blockchain tabanlı yeni platformuyla finansal varlıklara erişimi artırmayı ve sektörde devrim yapmayı hedefliyor.