Categories: Gündem

TÜSİAD Başkanı: Enflasyonla Mücadele 2025’te de Sürecek

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” seminerinde, politikalarındaki değişim ve enflasyonla mücadelenin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Enflasyonla Mücadelede Yeni Bir Evre

Turan, enflasyonla mücadelenin ilk aşamasında ilerleme kaydedildiğini, ancak daha zorlu bir sürecin başladığını belirtti. 2025’te dezenflasyon sürecinin devam edeceğini, hedeflenen seviyelere ulaşmak için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini vurguladı. Para politikasının, uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklenmesinin önemini dile getirdi.

Kamu Harcama Reformu ve Kayıt Dışı Ekonomi

Maliye politikasında kamuda tasarruf, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve harcama kompozisyonunun verimliliği konularında daha güçlü adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Ekonominin etkin işleyişine destek olacak alanlarda kamu kaynaklarının artırılması, sosyal devlet sorumluluğunun şeffaf bir sosyal politika ile yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede adaletine zarar veren uygulamalardan kaçınılması ve vergi denetimlerinin kayıt dışı alanlara odaklanması gerektiğini vurguladı.

Rekabetçilik ve Verimlilik

Sanayi üretiminin baskı altında olduğunu, iç talepteki soğumanın derecesinin tartışılması gerektiğini belirtti. Reel kesim bilançolarında bozulma yaşandığını, dijital dönüşüme yeterince entegre olunamadığını ifade etti. Otomasyon, insan kaynağı ve markaya yatırım yapılmaması durumunda verimliliğin artırılamayacağı ve rekabetçilik avantajının kaybedileceği konusunda uyardı. Türkiye’nin rekabet gücüne dair bir veri seti üzerinde çalıştıklarını ve ilk sonuçları Mart ayında kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.

Uzun Vadeli Başarı İçin Yapısal Reformlar

Hukuk devletinin, yargı sisteminin ve demokrasinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Piyasa ekonomisi ilkeleriyle uyumlu politikalar, kurumsal kapasite, bağımsızlık, çağdaş bir eğitim reformu, teknolojik dönüşüm ve yeşil dönüşümün önemini dile getirdi. Bu alanlarda yapısal değişimler olmazsa kısa vadeli başarıların uzun vadeli kazanımlara dönüştürülemeyeceğini belirtti.

Orhan Turan’ın açıklamaları, Türkiye ekonomisinin geleceği ve enflasyonla mücadelenin uzun vadeli perspektifi hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

Büşra Kazanç

Ben Büşra Kazanç. 2022 yılından beri Gazete Banka için gündem haberlerini takip ediyorum. Türkiye ve Dünya gündemine dair önemli son dakika gelişmelerini haberlerimden takip edebilirsiniz.

Share
Published by
Büşra Kazanç
Tags: EkonomiVergi

Recent Posts

Ripple (XRP) Fiyatı Artarken Yeni Hamle: 2 Eyalette Lisans Aldı

Ripple, New York ve Teksas'ta para transfer lisansı aldı. Bu hamle, XRP fiyatını olumlu etkiledi…

5 dakika ago

Von der Leyen: Önümüzdeki 5 Yıl Çok Zorlu Geçecek

AB Komisyonu Başkanı, yeni dönemin zorlu olacağını öngörüyor. Hukukun üstünlüğü ve demokrasinin korunması gerektiğini vurguluyor.

6 dakika ago

Borsada En Çok İşlem Gören 10 Hisse: 27 Ocak Pazartesi

BİST100 endeksi, 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle 9997,85 puandan kapandı. En çok işlem gören…

31 dakika ago

Çimsa Çimento Hedef Fiyatı 65 TL Olarak Güncellendi

Çimsa için yeni hedef fiyat ve temettü tahmini açıklandı. 2025 yılı için beklentiler neler?

38 dakika ago

ABD’de Yeni Konut Satışları 698 Bine Yükseldi

ABD'de yeni konut satışları Aralık ayında beklentileri aşarak 698 bine çıktı. Konut piyasasındaki bu artış,…

41 dakika ago

Borsa İstanbul’da 27 Ocak’ta En Çok Düşen 10 Hisse

BİST100 endeksi 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle kapandı. Peki, en çok değer kaybeden hisseler…

42 dakika ago