TZOB Başkanı'ndan Çarpıcı Uyarı: Enflasyonu Önlemek İçin Lüksü Vergilendirin!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonu önlemek için lüksü vergilendirilmesi gerektiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Bayraktar, fiyat baskısının enflasyonu önleyemeyeceğini ve önümüzdeki dönemde gıda enflasyonunun patlayabileceği uyarısında bulundu.
Bayraktar, süt, et ve diğer tarım ürünlerinde düşük fiyat baskısının enflasyonu önleyemeyeceğini vurguladı. Bu politikanın önümüzdeki dönemde gıda enflasyonunu patlatacağı uyarısında bulundu. Üreticilerin kazanç elde edemediğini, tüketicinin ise pahalıya ürün satın almak zorunda kaldığını belirtti.
Bayraktar, geçen sezon afetlerle boğuşan çiftçilerin beklediği geliri elde edemediğini ve dışa bağımlılığın azalması için üreticilerin emeğinin karşılığını alması gerektiğini söyledi. Trakya’da yaşanan kuraklığın verimi yüzde 25-50 arasında düşürdüğünü ve bunun üreticiler için büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.
Bayraktar, ayçiçeğinde prim desteğinin artırılmasının önemli bir adım olduğunu ancak kuraklık nedeniyle verimdeki kaybın dikkate alındığında yeterli olmayacağını belirtti. Üretimin devamı için kuraklık desteğinin verilmesi gerektiğini ve alım fiyatının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, 2024 Ocak ayında litre fiyatı 58 lira olan ayçiçeği yağının Temmuz’da 66,5 liraya çıktığını hatırlattı. Halkın en çok tükettiği yağ olan ayçiçeği yağında görülen bu fiyat artışını kontrol edebilmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için ayçiçeği üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, ayçiçeği üretiminde açığın ithalatla kapatıldığını ve tüketimin yüzde 49’unun ithalatla karşılandığını belirtti. 2023’te ayçiçeği tohumu, yağı ve küspesi ithalatı için 2 milyar 67 milyon dolar ödendiğini ve son 5 yılda bu bedelin yüzde 117 oranında arttığını ifade etti.
Bayraktar, ayçiçeği gümrük vergilerinin yerli üretimi koruması gerektiğini vurguladı. Üreticilere yeterli fiyat ve kuraklık desteği verilmezse üreticilerin ayçiçeği üretiminden uzaklaşabileceğini ve bu durumun geri dönüşü olmayacağını söyledi.
Bayraktar, girdilerin hızlı artmasına rağmen süt ve et fiyatının aynı oranda artmamasının üreticilerin üretimden çekilmesine yol açtığını belirtti. Sanayicilere fiyat baskısı yapmamaları uyarısında bulundu ve süt ve et fiyatlarının düşmesinin tüketiciye de zarar vereceğini ifade etti.
Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemeyeceğini belirtti. Enflasyonu önlemek için kayıt dışı yollarla servetlerini katlayan, vergisini ödemeyen lüks yaşantıya sahip kesimi servet beyanı getirmek suretiyle yakalayıp vergilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarının 700 milyar lirayı bulduğunu ve kuraklık başta olmak üzere doğal afetlerle boğuşan, maliyetleri artmasına rağmen ürünlerini değer fiyattan pazarlamakta zorluk çeken üreticilerin banka borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasını beklediklerini ifade etti.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonu önlemek için lüksü vergilendirilmesi gerektiğini ve fiyat baskısının değil, vergi adaletinin enflasyonla mücadeledeki en önemli araç olduğunu vurguladı.
DOKAP Eylem Planı ile bölgeye 394 milyar liralık yatırım yapılacak, turizm ve sanayi büyüme hedefleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde süren soruşturma kapsamında Abbas için ev hapsi, Bayraktar için tahliye kararı verildi.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, kritik ekonomik kararlar için Giresun'da bir araya geldi. Toplantıda istihdam ve ihracat…
Ekrem İmamoğlu hakkında çıkan son gelişmeler gündemi sarstı. Tahliye iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
2024'ün son çeyreğinde yabancı sermayeli şirket sayısı ve yatırım girişlerinde ciddi düşüş yaşandı. Rapor detayları…
23 Nisan resmi tatil olduğu için kamu kurumları kapalı olacak. Peki, özel sektör çalışanları için…