Categories: Ekonomi

UBS ve BNP Paribas, yüksek kâr oranlarıyla dikkat çekti

İsviçre’nin önde gelen bankası UBS ve Fransa merkezli BNP Paribas, dördüncü çeyrek finansal sonuçlarında beklentilerin üzerinde performans sergiledi. Ancak her iki da önümüzdeki dönem için farklı stratejiler belirledi.

UBS, dördüncü çeyrekte beklentileri aştı

UBS, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 770 milyon net kâr açıkladı. Bu rakam, analistlerin 483 milyon dolarlık tahminini geride bıraktı. Ayrıca banka, 2025’in ilk yarısında 1 milyar dolarlık ek hisse geri alımı yapmayı planladığını duyurdu. UBS, yılın ikinci yarısında ise 2 milyar dolara kadar hisse geri almayı hedefliyor. Grup geliri ise analistlerin 11,64 milyar dolarlık beklentisine karşılık 11,635 milyar dolara ulaşarak büyük bir sürpriz yapmadı.

BNP Paribas’tan tahminleri aşan performans

Fransa merkezli BNP Paribas, yatırım bankacılığı birimindeki güçlü faaliyetleri sayesinde dördüncü çeyrekte net kârını yüzde 15,7 artırarak 2,32 milyar euroya çıkardı. Bu rakam, analistlerin 2,24 milyar euroluk tahminini geride bıraktı. Gelirler ise yüzde 10,8 artışla 12,1 milyar euroya ulaştı. Ancak banka, 2025 yılı için kâr hedefini düşürdüğünü ve maliyetlerini daha da azaltma planları yaptığını duyurdu.

UBS ve Credit Suisse birleşmesi sonrası süreç

UBS, Credit Suisse ile yaşadığı hükümet destekli birleşme sürecinin ardından maliyet tasarruflarını artırmaya odaklanıyor. 2023 yılının sonuna kadar toplamda 13 milyar dolarlık tasarruf hedefinin 7,5 milyar dolarını gerçekleştirmiş durumda. CEO Sergio Ermotti, gönüllü ayrılışlara odaklanmayı hedeflediklerini ancak işten çıkarmaların kaçınılmaz olduğunu belirtti.

BNP Paribas, maliyetleri düşürme stratejisiyle öne çıkıyor

BNP Paribas, 2025 yılı için kâr hedeflerini yeniden gözden geçirirken, maliyet azaltma stratejilerini devreye sokuyor. Banka, yatırım bankacılığı faaliyetlerinde güçlü bir performans sergilese de gelecekte daha temkinli bir büyüme stratejisi benimsemeyi planlıyor.

UBS ve BNP Paribas, dördüncü çeyrek sonuçlarıyla güçlü bir performans sergiledi. Ancak her iki banka da gelecekteki ekonomik belirsizliklere karşı farklı stratejiler geliştiriyor. Bu durum, sektörünün önümüzdeki dönemde daha temkinli adımlar atacağını gösteriyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

Mehmet Görgün

Ben Mehmet Görgün. Ekonomi dünyasındaki önemli gelişmeleri sizlere aktarıyorum. Türkiye ve Dünya ekonomisinin son dakika haberlerini benimle takip edebilirsiniz.

Recent Posts

TCMB’nin zorunlu karşılık düzenlemesi bankaları nasıl etkiler?

Merkez Bankası'nın yeni düzenlemesi, bankaların yurt dışı kaynaklı arbitraj imkanlarını sınırlandırdı. Ekonomist İris Cibre, detayları…

5 saniye ago

Rize’de suya yüzde 56 zam: Yeni tarifeler belli oldu

Rize Belediyesi, su tarifelerine yüzde 56,76 oranında zam yaptı. Yeni fiyatlar hem konutları hem iş…

12 saniye ago

TOKİ 50 İlde 834 Arsa Satışa Sunuyor: Tarihler ve Detaylar Açıklandı

TOKİ, 50 şehirde toplam 834 arsayı açık artırmayla satışa çıkarıyor. Fırsatlar ve detaylar haberimizde!

18 saniye ago

Kayseri’de Ramazan Öncesi Kıyma Fiyatlarında Sevindirici Düşüş

Kayseri’de kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşandı. Ramazan ayında kıyma, uygun fiyatlarla vatandaşın erişimine sunulacak.

27 saniye ago

Faiz indirimleri başladı, makroihtiyati önlemler gevşeme yolunda

Akbank CEO'su Kaan Gür, faiz indirim döngüsünün makroihtiyati önlemleri gevşetebileceğini belirtti ve KOBİ'leri büyüme odağına…

2 dakika ago

Yabancı Bankalardan TCMB’nin Faiz Kararına Yönelik Yeni Tahminler

Enflasyon verilerinin ardından Goldman Sachs, Citi, Deutsche Bank ve Morgan Stanley yeni faiz tahminlerini paylaştı.

2 dakika ago