Özel sektörün yurt dışı borcu, Ağustos ayının sonunda 175,4 milyar dolara ulaşarak, 2023 yıl sonuna göre 11,2 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Bu artış, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, hem uzun vadeli hem de kısa vadeli kredilerde gözlendi.
Uzun vadeli kredilerdeki artış 8,6 milyar doları buldu ve bu kredilerin toplam tutarı 163,6 milyar dolara ulaştı. Bu artış, şirketlerin uzun vadeli yatırımlarını finanse etmek için yurt dışı kaynaklara daha fazla yöneldiğini gösteriyor.
Kısa vadeli kredi borcu ise 2,6 milyar dolar artarak 11,8 milyar dolara çıktı. Bu artış, ticari krediler hariç, şirketlerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak için yurt dışı kaynaklara daha fazla yöneldiğini gösteriyor.
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 52,7 milyar dolar tutarında olduğunu gösteriyor.
Özel sektörün yurt dışı borcu, 175,4 milyar dolara ulaşarak, 2023 yıl sonuna göre 11,2 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Bu artış, hem uzun vadeli hem de kısa vadeli kredilerde gözlendi. Yurt dışı borçların artması, Türk ekonomisi için önemli bir risk oluşturuyor. Bu nedenle, Türk hükümetinin bu borçları yönetebilmek için adımlar atması gerekiyor.
BİST100 endeksi, 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle 9997,85 puandan kapandı. En çok işlem gören…
Çimsa için yeni hedef fiyat ve temettü tahmini açıklandı. 2025 yılı için beklentiler neler?
ABD'de yeni konut satışları Aralık ayında beklentileri aşarak 698 bine çıktı. Konut piyasasındaki bu artış,…
BİST100 endeksi 27 Ocak Pazartesi günü %1,06 düşüşle kapandı. Peki, en çok değer kaybeden hisseler…
Ford Otosan için 2025 hedef fiyatı ve temettü tahmini açıklandı. Yatırım Finansman, hisse için 1200…
Balinaların Shiba Inu (SHIB) alımları artarken, fiyat düşüşü fırsat mı? Yanma oranı artarken SHIB'in geleceği…