Almanya’da Fortune 500 Avrupa listesindeki dev şirketler, ekonomik durgunluk ve düşük talep nedeniyle işten çıkarmaları hızlandırıyor. Bu yıl 100 binden fazla çalışanın işini kaybetmesi bekleniyor.
Alman Ekonomisi Sıkıntıda
Alman ekonomisi, zayıf görünüm ve yapısal sorunlar nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Şirketler, maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü korumak için fabrika kapatma ve işten çıkarma planları yapıyor. Bu yıl 100 binden fazla çalışanın işini kaybetmesi öngörülüyor. İşten çıkarmaların büyük kısmı imalat sektöründe olacak.
Dev Şirketler İşten Çıkarmalara Gidiyor
Bosch, Volkswagen, Thyssenkrupp, Deutsche Bahn ve Siemens gibi dev şirketler, artan maliyetler ve düşen karlılıkla mücadele etmek için işten çıkarmalara başvurdu. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın lokomotif şirketleri, artan enerji fiyatları ve düşen dış taleple boğuşuyor. Ülke, üst üste ikinci kez negatif ekonomik büyümeye hazırlanıyor.
İmalat Sektörü Zor Durumda
Alman ekonomisinin bel kemiği olan imalat sektörü, küresel yavaşlama, artan Çin rekabet ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyor. Almanya’da imalat sanayi PMI uzun süredir 50 puanın altında seyrediyor. Fabrikalarda belirsizlik hakim ve işten çıkarmalar artıyor.
Şirketlerden İşten Çıkarma Açıklamaları
Bosch, otomotiv biriminde dünya genelinde 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Schaeffler, Avrupa’da 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracak. Volkswagen, Almanya’da en az üç fabrikayı kapatmayı ve büyük çaplı işten çıkarma planlıyor. ThyssenKrupp, çelik biriminde 2030’a kadar 5 bin kişiyi işten çıkaracak. Daimler, özellikle Almanya’daki fabrikalarda işleri dondurdu ve çalışma saatlerini azalttı. Siemens, dünya çapında işten çıkarmalar planlıyor. Deutsche Bank, 800 kişiyi işten çıkaracak. Mercedes-Benz de maliyetleri azaltmak için iş gücü azaltımına gidecek.
Alman ekonomisi, çok sayıda yapısal sorunla karşı karşıya. Ülke, jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği, durgun ekonomi ve demografik zorluklarla mücadele ediyor. Almanya, bürokrasi, kurallar ve prosedürler altında eziliyor. Yatırımlar yetersiz, bürokrasi çok fazla ve lokasyon maliyetleri aşırı yüksek. Alman büyüme modeli, yapısal zorluklar ve jeopolitik risklerle karşı karşıya. Küresel ticarette artan korumacılık ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enerji maliyetlerini yükseltmesi, Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor. İhracata bağımlı Alman sanayisi, küresel ekonomideki yavaşlama, artan Çin rekabetinden ve Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyor.