2021’de başlayan yeni hesaplama yöntemi, iş kazası ve meslek hastalığı mağdurlarının rapor parasında düşüşe yol açtı.
Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir?
SGK, iş kazası geçiren, doğum iznine çıkan veya hastalanan çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği öder. Bu ödenek, işçiler arasında ‘rapor parası’ olarak bilinir ve 2021 yılından önce son üç aylık brüt ücret ortalaması üzerinden hesaplanıyordu. Ancak 2021’deki düzenleme ile hastalık ve doğum izinlerinde 12 aylık brüt ücret ortalaması dikkate alınmaya başlandı.
Anayasa Mahkemesi’nden İptal Kararı Geldi
Anayasa Mahkemesi, hastalık ve doğum izni ile iş kazası ve meslek hastalığı rapor ödeneğinin farklı hesaplanmasını eşitlik ilkesine aykırı buldu. Bu karar sonrası iş kazası ve meslek hastalığında da ödemeler 12 aylık ortalama brüt ücrete göre hesaplanmaya başlandı. Yeni düzenleme, 21 Aralık 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Yeni Hesaplama Yöntemi Nasıl Etkiliyor?
Son 12 aylık ortalama hesaplama yöntemi, özellikle yüksek maaşlı çalışanların alacakları rapor parasını azalttı. Örneğin, 2025’te doğum iznine çıkan bir çalışanın eski sistemde alacağı toplam ödeme 107.952 TL iken, yeni sistemde bu tutar 91.259 TL’ye düştü. Bu durum, işçinin 16.692 TL kaybetmesine neden oldu.
Asgari Ücretliler Etkileniyor Mu?
Asgari ücretli çalışanlar, günlük kazanç tutarı bir günlük asgari ücretin altında olamayacağı için bu değişiklikten etkilenmedi. Ödemeleri en güncel asgari ücrete göre hesaplanmaya devam ediyor.
Sürekli İş Göremezlik Gelirinde Değişiklik Yok
Sürekli iş göremezlik geliri hesaplamasında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu gelir, kişinin son üç aylık brüt ücret ortalamasının yüzde 70’i üzerinden hesaplanmaya devam ediyor.
Yeni düzenleme, iş kazası ve meslek hastalığı mağdurlarının maddi kaybını artırdı. Özellikle yüksek enflasyon nedeniyle daha düşük ödemeler kaçınılmaz oldu.