USD34,15
EURO37,98
JPY0,238300
RUB0,367100
GBP45,43
EURO/USD1,11
BIST9.891,98
GR. ALTIN2.878,60
BTC63.563,01
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050’ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi

14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050’ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi

14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050'ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi
14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050'ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi
service

Dünyanın en büyük 14 bankası, nükleer enerji projelerine desteklerini artırarak 2050’ye kadar dünya genelindeki nükleer kapasiteyi üç katına çıkarma hedefini desteklediklerini bildirdi. Bu hamle, iklim değişikliğiyle mücadele için nükleer enerjinin rolüne yönelik artan bir ilgiyi yansıtıyor.

Bankalar Nükleer Enerjiye Yatırım Yapıyor

Bankalar, nükleer enerjiyi iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir çözüm olarak kabul ediyor. Teknoloji şirketleri de bu alana yatırım yapmaya başladı. Ancak nükleer enerjiye dair bankalar arasında hala hassasiyet ve risk algısı devam ediyor.

14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050'ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi

Nükleer Enerji Desteği: Bir Dönüm Noktası

Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen 2023 İklim Değişikliği Konferansı COP28’de 2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma kararı çıkmıştı. Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi finans kurumları, bu hedefi desteklediklerini açıkladı.

14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050'ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi

Nükleer Enerjinin Finansmanı

Bu adım, hükümetler ve endüstri tarafından başlatılacak yeni bir nükleer santral dalgasında, finansmanın önünü açabilecek önemli bir hamle olarak değerlendiriliyor. Finans kuruluşları tam olarak hangi adımları atacaklarını netleştirmese de nükleer enerji uzmanları, bu kamuoyu desteğinin nükleer enerjinin düşük karbonlu enerjiye geçişte kritik bir rol oynadığına dair önemli bir kabul olduğunu vurguluyor.

14 Büyük Banka Nükleer Enerjiye Destek Veriyor: 2050'ye Kadar Üç Kat Artış Hedefi

Nükleer Enerjiye Artan İlgi

Uzmanlar, bu desteğin, 1970’ler ve 1980’lerdeki nükleer reaktör inşa dalgasının ardından Batı ülkelerinde ciddi bir yavaşlama yaşayan nükleer enerji projelerinin önünü açabileceğini belirtiyor. Hunton Andrews Kurth hukuk şirketinin nükleer enerji birimi başkanı ve Dünya Nükleer Birliği yönetim kurulu üyesi George Borovas, bu etkinliği oyun değiştirici olarak nitelendirdi.

Bankalar ve Nükleer Enerji Riskleri

Borovas, “Şu ana kadar bankalar, yeni nükleer projeleri desteklemeyi politik olarak zor buluyordu. Genellikle bu projeler, CEO ofisinden onay gerektiriyordu” dedi. Borovas ayrıca bankaların üst yönetimlerinin, nükleer enerjiyi zor ve tartışmalı bulduklarını belirttiğini, ancak bu desteğin nükleer enerjiyi iklim değişikliği için çözümün bir parçası olarak kabul etmeye yardımcı olacağını ifade etti.

Nükleer Enerji Yatırımları

Bankalar, nükleer şirketlere doğrudan kredi sağlama, proje finansmanı, tahvil satışı düzenleme ya da şirketleri özel sermaye ve kredi fonlarıyla buluşturma yollarıyla yeni santrallerin finansmanına katkıda bulunabilir. Ancak finans kuruluşları uzun süredir nükleer enerji konusunda bölünmüş durumda.

ESG Standartları ve Nükleer Enerji

Bunun nedeni yalnızca proje finansmanının karmaşıklığı ve yüksek risk seviyesi değil, aynı zamanda nükleer enerjinin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) standartlarına uyup uymadığına dair sorular. Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kuruluşlar, nükleer projelere herhangi bir finansman sağlamıyor.

Nükleer Enerji: Karbon Nötr Geleceğin Anahtarı

Ancak BNP Paribas, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin raporlarına atıfta bulunarak, 2050’ye kadar karbon nötrlüğüne ulaşılmasının nükleer enerji olmadan mümkün olmadığını belirtti. Barclays ise nükleer enerjinin, rüzgar ve güneş enerjisinin sürekliliği sorununa çözüm olabileceğini vurgulayarak bu girişime katıldığını açıkladı.

Nükleer Enerjiye Küresel İlgi

Son dönemde yeni nükleer santrallerin büyük bir kısmı Asya ve Orta Doğu’da, özellikle de Çin öncülüğünde inşa ediliyor. Ancak ABD, Birleşik Krallık, Japonya, İsveç ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi gelişmiş ülkeler de net sıfır emisyon taahhütlerini yerine getirmek amacıyla nükleer enerjiyi bir çözüm olarak görmeye başladı.

Nükleer Enerjiye Teknoloji Şirketlerinden Destek

Bu ülkeler, COP28 taahhüdüne imza atarak nükleer kapasiteyi üç katına çıkarma hedefini destekledi. Nükleer enerjiye, veri merkezlerini düşük karbonlu enerji ile beslemek adına büyük teknoloji şirketlerinden de destek gelmeye başladı.

Microsoft ve Oracle’ın Nükleer Enerjiye Yatırımı

Geçen hafta Microsoft, Pennsylvania’daki Three Mile Island’da devreden çıkarılmak üzere olan 835 MW’lık bir nükleer reaktörü yeniden başlatmak için Constellation Energy ile 20 yıllık bir anlaşma imzaladı. Oracle’ın kurucu ortağı ve baş teknoloji sorumlusu Larry Ellison da şirketlerinin üç küçük modüler nükleer reaktör için izinlere sahip büyük bir veri merkezi tasarladığını açıkladı.

Nükleer Enerjide Dönüm Noktası

Guggenheim Securities’de yatırım bankacısı olan James Schaefer, teknoloji şirketlerinin nükleer enerjiyi desteklemeye başlamasının bu alanda bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Bankalar Arasında Devam Eden Hassasiyet

Nükleer enerjiye dair bankalar arasındaki hassasiyet hala devam ediyor. Etkinlik öncesinde, katılımcı bankalar nükleer enerjiye dair bağlayıcı olmayan taahhütlerini özel sektör ortaklarına göndermiş olsalar da birçok banka etkinlikten önce yorum yapmaktan kaçındı. Bu durum, ABD ve Avrupa’da nükleer enerjiye dair kamuoyunun daha olumlu hale gelmesine rağmen bankalar arasındaki hassasiyetin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Nükleer Enerjiyi Destekleyen Diğer Finans Kuruluşları

Nükleer enerjiyi destekleyen diğer finans kuruluşları arasında Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Brookfield, Crédit Agricole CIB, Guggenheim Securities, Rothschild & Co., Segra Capital Management ve Société Générale yer alıyor.

Dünyanın en büyük 14 bankası, nükleer enerji projelerine desteklerini artırarak 2050’ye kadar dünya genelindeki nükleer kapasiteyi üç katına çıkarma hedefini desteklediklerini bildirdi. Bu hamle, iklim değişikliğiyle mücadele için nükleer enerjinin rolüne yönelik artan bir ilgiyi yansıtıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir