Uluslararası danışmanlık şirketi EY, yeni bir araştırma yayımladı ve 2024’ün şirketler için zorlu bir yıl olacağını ve birçok şirketin yeniden yapılandırma yoluna gideceğini gösterdi. EY Yeniden Yapılandırma Nabzı Araştırması, Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ile Avusturya’daki önde gelen bankaların borç yapılandırma uzmanlarının görüşlerine dayanıyor.
2023’ün İkinci Yarısında Yeniden Yapılandırma Faaliyetlerinde Artış
Araştırmaya katılanların %71’i, 2023’ün ikinci yarısında ilk yarıya kıyasla daha fazla kredi portföyü yapılandırdığını belirtiyor. Katılımcıların %67’si bu yapılandırma artış oranının %25’e kadar çıktığını söylüyor. Öte yandan, katılımcıların %17’si yeniden yapılandırma faaliyetlerinde azalma gözlemlediğini belirtiyor.
2024 Yeniden Yapılandırma Yılı Olacak
EY, 2024’ün çok sayıda yeniden yapılandırma faaliyetinin gerçekleşeceği bir yıl olacağını düşünüyor. Katılımcıların %47’si, yeniden yapılandırma faaliyetlerinin en çok 2024’ün ikinci yarısında gerçekleşmesini ve ardından yapılandırmada bir düşüş eğilimi yaşanılacağını düşünüyor.
Şirketleri Yeniden Yapılandırmaya Yönelten Başlıklar
Araştırma sonuçlarına göre, şirketleri yeniden yapılandırma işlemlerine yönelten üç önemli başlık var: maliyet kaynaklı baskılar, azalan satışlar ve yüksek faiz oranları.
Sektörlerde Yaşanan Yeniden Yapılandırma Faaliyetleri
EY Yeniden Yapılandırma Araştırması’nda, inşaat, tarım, gayrimenkul, imalat ve perakende sektörlerinin yeniden yapılandırma faaliyetlerinin en yüksek olduğu belirtiliyor.
Yeniden Yapılandırma Çözümleri
Araştırmaya göre, 2023’ün ikinci yarısında da “yeniden düzenleme ve vade uzatma” stratejisi borç yapılandırması için en yaygın çözüm olmaya devam ediyor. “Varlık satışları” ise ikinci sırada yer alıyor. Diğer bir çözüm olan “yeniden finansman” işlemlerinin sayısı da artıyor.
Yeni Finansman Kaynakları: Mevcut Bankalar ve Hissedarlar Ön Planda
2023’ün ikinci yarısındaki yeniden yapılandırma süreçlerinde, mevcut kreditör ve hissedarlar en önde gelen finansman sağlayıcıları olmaya devam ediyor. Yeni kreditör ve yeni hissedarlar finansman kaynakları arasında 3. ve 4. sırada yer alıyor.
Yeniden Yapılandırma Uygulamaları
EY Türkiye Şirket Ortağı, Orçun Makal, “Araştırma sonuçlarına göre, 2024’ün ilk yarısında 2023’ün ikinci yarısına kıyasla yeniden yapılandırma işlemlerinin sayısında bir artış gözlemleniyor. Yeniden yapılandırma işlem sayısındaki artışın devam eden maliyet kaynaklı baskılar, azalan talepler ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2024’ün ikinci yarısında da devam etmesini bekliyoruz.”
EY Yeniden Yapılandırma Nabzı Araştırması, 2024’ün birçok şirket için zorlu bir yıl olacağını ve yeniden yapılandırma işlemlerinin artacağını gösteriyor. Araştırma, işletmelerin bu zorlu dönemi atlatmak için proaktif adımlar atması gerektiğini vurguluyor.