USD34,24
EURO37,63
JPY0,231300
RUB0,360300
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
GR. ALTIN2.922,34
BTC62.642,54
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. 2024’te En Pahalı 10 Hisse (PD/DD Oranı)

2024’te En Pahalı 10 Hisse (PD/DD Oranı)

2024'te En Pahalı 10 Hisse (PD/DD Oranı)
2024'te En Pahalı 10 Hisse (PD/DD Oranı)
service

Borsada şirketlerin 2024 yılı 2. çeyrek bilançolarını açıkladığı dönem geçtiğimiz hafta geride kaldı. Eski dönemlere göre şirketlerin özkaynaklarındaki artış oranı eski bilanço dönemlerine göre geride kalırken bazı şirketlerde özkaynaklarda düşüşler devam etti. Özellikle Temmuz ayından bu yana hisse fiyatlarındaki sert satışların da etkisiyle şirket çarpanlarında önemli değişiklikler oldu. Bu yazımızda borsada işlem gören şirketler içinde piyasa değeri defter değeri (PD/DD) oranı en yüksek olanları sektörlerine göre sizler için derledik.

PD/DD Oranı Nedir?

Bir şirketin borsada işlem gören hissesinin güncel fiyatıyla hesaplanan piyasa değerinin, şirketin öz kaynaklarına oranıyla hesaplanan bir değerleme oranıdır. Şirketlere ait tüm duran ve dönen varlıklarının toplamından tüm kısa ve uzun vadeli borçları çıkarıldığında şirketin öz kaynakları bulunur. Her bilanço döneminde şirketin temel durumuna göre öz kaynak değeri değişir. Şirketlerin borsada işlem gören hisse fiyatlarının her değişimde de piyasa değeri değişir. PD/DD oranı 1 olan şirketlerde piyasa değeri ile şirket öz kaynaklarının değeri eşittir. İlerleyen bilanço dönemlerinde zarar etmesi beklenen hisselerde bu oran 1 altında görülebilmektedir. İlerleyen dönemlerde yüksek karlılık beklenen şirketlerde bu oranın 1 üzerinde olması normal görüldüğü gibi çok daha yüksek oranlar da görülebilir. Böyle durumlarda şirketlerin açıklayacağı kâr miktarı önem kazanmaktadır. Genel olarak yüksek PD/DD oranı ile işlem gören hisseler pahalı, düşük PD/DD oranı ile işlem gören hisseler ucuz olarak kabul edilse de bu oran tek başına bir şirkete ait değerleme yapmak için yeterli değildir.

2024'te En Pahalı 10 Hisse (PD/DD Oranı)

PD/DD Oranına Göre En Pahalı Hisseler 2024

Gıda ve İçecek Sektörü, Perakende Sektörü, Tekstil Sektörü, Kimya, İlaç, Petrol, Plastik Sektörü, Teknoloji, Bilişim Sektörü, Taş ve Toprağa Dayalı Sektör, Enerji, Elektrik, Gaz, Su Sektörü, Bankacılık Sektörü, Holding ve Yatırım Şirketleri Sektörü, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Sektörü, Metal Eşya, Makine Elektrikli Cihazlar Sektörü, Ana Metal Sektörü, İnşaat ve Bayındırlık Sektörü gibi birçok sektörde PD/DD oranları oldukça yüksek şirketler bulunmaktadır.

2024'te En Pahalı 10 Hisse (PD/DD Oranı)

PD/DD Oranına Göre En Ucuz Hisseler

PD/DD oranı düşük hisseler ise genellikle yatırımcılar tarafından ‘ucuz’ olarak değerlendirilir. Ancak, düşük PD/DD oranı her zaman cazip bir yatırım fırsatı anlamına gelmez. Şirketin gelecekteki karlılık beklentileri, borçluluk durumu ve sektördeki rekabet gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç olarak, PD/DD oranı şirketlerin değerlemesi için önemli bir gösterge olsa da tek başına yeterli değildir. Yatırımcılar, yatırım kararlarını verirken farklı finansal oranları, şirketlerin gelecek projeksiyonlarını ve sektör analizlerini de dikkate almalıdır. 2024 yılı 2. çeyrek bilanço dönemi sonrası oluşan PD/DD oranları yatırımcılar için önemli birer yol gösterici olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir