Vergi Usul Kanunu’nda yapılan yeni düzenleme, mükelleflerin enflasyon düzeltmesi süreçlerine önemli değişiklikler getiriyor. İşte detaylar.
2025 Yılında Enflasyon Düzeltmesi Zorunluluğu Kalkıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı yeni tebliğe göre, 2025 yılı boyunca birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğu olmayacak. Bu düzenleme, kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsıyor. Ancak, 2024 hesap dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapılmaya devam edilecek.
Vergi Beyannameleri Artık Daha Kolay Hazırlanacak
2025 yılına ait geçici vergi dönemlerinde mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin ekinde bilanço sunma zorunluluğu da kaldırıldı. Bu değişiklik, mükelleflerin iş yükünü azaltmayı ve işlemleri daha hızlı hale getirmeyi hedefliyor. Ancak 2024 hesap dönemi sonunda bilançolar yine enflasyon düzeltmesine tabi olacak.
Altın ve Gümüş Ticareti Yapanlar İçin Farklı Uygulama
Altın ve gümüş ticareti yapan mükellefler, 2025’te de enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecek. Bu mükellefler, her geçici vergi döneminde finansal tablolarını enflasyonun etkilerine göre düzenlemek zorunda kalacak. Böylece, bu sektörlerdeki işletmelerin mali tabloları güncel ve doğru bir şekilde hazırlanacak.
Vergi Usul Kanunu’ndaki bu yeni düzenleme, mükelleflerin iş yükünü azaltmayı ve işlemleri daha pratik hale getirmeyi amaçlıyor. Ancak, altın ve gümüş ticareti yapanların bu kapsam dışında tutulması dikkat çekiyor.