USD34,10
EURO38,09
JPY0,238400
RUB0,369600
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
GR. ALTIN2.875,16
BTC63.081,86
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye’nin Tarım Devrimi

42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye’nin Tarım Devrimi

42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye'nin Tarım Devrimi
42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye'nin Tarım Devrimi
service

Türkiye’nin tarım sektöründe önemli gelişmeler yaşanıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkenin tarımsal üretimini daha da geliştirmek için atılan adımları açıkladı.

Organize Tarım Bölgeleriyle Üretimde Atılım

Büyük şehirlerin tarımsal ihtiyaçlarını karşılamak için kent tarımı uygulamalarını desteklediklerini belirten Bakan Yumaklı, 42 ilde 61 organize tarım bölgesinin belirlendiğini açıkladı. Jeotermal enerji gibi kaynakların kullanıldığı bu bölgeler, tarımsal üretimin planlı ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacak. Organize tarım bölgelerinde, hem üretim, hem paketleme hem de pazara gönderim işlemleri aynı yerde gerçekleştirilecek. Bu sayede teknolojinin ve iyi tarım uygulamalarının en üst seviyede kullanılması hedefleniyor. 6 bölgede üretim başladı, 7’sinde de yatırımlar devam ediyor. Bakan Yumaklı, bu bölgelerin hızla üretime kazandırılmasını hedeflediklerini belirtti.

42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye'nin Tarım Devrimi

Planlı Üretim Modeli ile Gıda Güvenliği

1 Eylül’den itibaren uygulanan planlı üretim modeli ile ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması amaçlanıyor. Bu modelle, ihtiyaç duyulan ürünlerin üretimi ve pazar imkanı olanların ihracatı yapılarak üretici ve tüketicinin zararlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Hububat, baklagil, yağlı bitkiler ve yem bitkileriyle ilgili 2028’e kadar üretim artış hedefleri belirlendi. Bu hedefler, su, toprak ve diğer kaynakları dikkate alarak belirlendi.

42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye'nin Tarım Devrimi

Şeker Pancarı Üretimi

Bakan Yumaklı, nişasta bazlı şekerin sağlığa zararı nedeniyle şeker pancarının da planlı üretim modeline dahil edilip edilmeyeceği sorusuna yanıt verdi. Tarımsal üretim planlamasına kendi kanunları olan ürünleri dahil etmediklerini belirten Yumaklı, şeker pancarı gibi ürünleri münavebe başta olmak üzere uygulamalarına dahil ettiklerini belirtti.

42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye'nin Tarım Devrimi

Tohumculukta Dışa Bağımlılık

Tohumda dışa bağımlılık söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirten Bakan Yumaklı, ülkemizde kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramının Türkiye topraklarında üretildiğini ifade etti. Tohum firmaları ise dünyanın 117 ülkesine ihracat yapıyor. Bakan Yumaklı, tohum sektörünün Avrupa Birliği fonları, kırsal kalkınma destekleri ve bakanlığın doğrudan veya dolaylı desteklerinden yararlandığını belirtti.

42 İlde 61 Organize Tarım Bölgesi: Türkiye'nin Tarım Devrimi

Türkiye’nin tarım sektöründe önemli bir dönüm noktası olan bu gelişmeler, ülkenin gıda güvenliğini sağlamayı, tarımsal üretimini artırmayı ve ihracatı desteklemeyi hedefliyor. Organize tarım bölgeleri, planlı üretim modeli ve tohumculuk alanındaki yatırımlar, Türkiye’nin tarımsal potansiyelini daha da ortaya çıkaracak ve sürdürülebilir bir tarım modeli oluşturulmasına katkıda bulunacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir