USD34,06
EURO38,06
JPY0,240300
RUB0,370100
GBP45,39
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.834,24
BTC62.972,31
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. 59 Kuş Türünün Yaşadığı Bölgede 14 Yeni Rüzgar Türbini: Eksim Enerji Çevreye Duyarlılığıyla Dikkat Çekiyor

59 Kuş Türünün Yaşadığı Bölgede 14 Yeni Rüzgar Türbini: Eksim Enerji Çevreye Duyarlılığıyla Dikkat Çekiyor

59 Kuş Türünün Yaşadığı Bölgede 14 Yeni Rüzgar Türbini: Eksim Enerji Çevreye Duyarlılığıyla Dikkat Çekiyor
59 Kuş Türünün Yaşadığı Bölgede 14 Yeni Rüzgar Türbini: Eksim Enerji Çevreye Duyarlılığıyla Dikkat Çekiyor
service

Eksim Enerji, Sakarya’nın Geyve ilçesinde yer alan rüzgar enerjisi santralinde devreye alacağı 14 yeni rüzgar türbini için hazırlanan ÇED takip raporunu paylaştı. Rapor, bölgede yer alan 59 kuş türünün zarar görmediğini ve dağılmaya uğramadığını ortaya koydu.

Yaban Hayatı Korumada Bilimsel Yaklaşım

Eksim Enerji, yeni türbinlerin konumu için Düzce Üniversitesi tarafından hazırlanan araştırma raporlarını paylaştı. 2024 yılı İlkbahar Dönemi Ornitolojik İzleme ve Yırtıcı Etkisi Değerlendirme Raporu’na göre rüzgar türbinlerinin alanda yaban hayatına yönelik herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı belgelendi.

59 Kuş Türünün Yaşadığı Bölgede 14 Yeni Rüzgar Türbini: Eksim Enerji Çevreye Duyarlılığıyla Dikkat Çekiyor

59 Kuş Türü ve Kolizyon Riskinin Azaltılması

Raporun sonuçlarına göre bölgede 59 kuş türü gözlemlendi ve işletme halindeki 11 türbin bölgesinde kolizyona uğramış herhangi bir kuş türüne rastlanmadı. Geyve RES sahası üzerinde kuş göç hareketliliğinin çok düşük yoğunluklu olması ve kısıtlı sayıda lokal tür bulunması kolizyon riskini azaltıyor. Ayrıca, RES’lerin şehirden uzakta, yüksek rakımda yer almasından ötürü sokak hayvanlarına zarar verilmediği belirtiliyor.

Yatırımlar Bilimsel Araştırmalar Işığında Planlanıyor

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, yenilenebilir enerji yatırımlarını planlarken çevresel sürdürülebilirliği gözettiklerini vurguladı. Şirket, mevzuatlara uygun raporlara ek olarak bağımsız kuruluşlardan görüş alıyor ve kamuoyuyla paylaşıyor. Yaban hayatına ilişkin araştırmalar ve saha çalışmaları neticesinde, rüzgar türbinlerinin yerleşim noktaları optimize ediliyor.

Doğayı Korurken Yerel Ekonomiye Destek

Akbay, yenilenebilir enerji yatırımlarının karbon salımını azaltarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini geriye döndürme imkânı sunduğunun altını çizdi. Eksim Enerji, bir önceki yıl 2 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek yaklaşık 1.1 milyon ton karbon salımının önüne geçti ve 2024 yılında bu hedefi daha da artırmayı hedefliyor.

Eksim Enerji, rüzgar türbinlerinin yerleşim yerlerinden uzakta, sık orman kimliği taşımayan rüzgar kalitesi yüksek noktalarda kurulması, tercih edilen teknolojiyle gürültü seviyelerinin canlı sağlığına olumsuz etki etmeyecek düzeyde tutulması, kaliteli toprağın korunması, orman yangınlarına karşı koruma yollarının oluşturularak riskin azaltılması ve dolayısıyla habitatın korunması gibi unsurlara öncelik veriyor. Şirket, büyüyen ekonomimizin elektrik talebinin güvenilir ve çevre dostu kaynaklarla karşılanmasına katkı sağlıyor, ülkemizin temiz enerji dönüşümüne öncülük ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir