Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki ticaret, Ukrayna savaşıyla büyük darbe aldı. Yaptırımlar ve değişen dinamikler ticareti 2 yılda 5’te 1’e düşürdü.
Savaşın Ticarete Etkisi
AB, savaş sonrası Rusya’ya yaptırımlar uyguladı. Bu yaptırımlar karşılıklı ticareti olumsuz etkiledi. 2021’de AB’nin 5. büyük ticaret ortağı olan Rusya’nın payı azaldı. Savaş öncesi Rusya’nın toplam ticaretinin yüzde 37’sini AB oluşturuyordu. 2021’de 257,5 milyar avro olan ticaret hacmi, Eylül 2023’te 5,9 milyar avroya düştü.
İthalat ve İhracattaki Değişim
AB’nin Rusya’dan ithalatı savaş sonrası yüzde 86 azaldı. Rusya’nın AB’den ithalatı da düşüş yaşadı. AB’nin enerji ürünleri ithalatı, yüksek fiyatlara rağmen devam etti. İthalat kısıtlamaları ve enerji fiyatlarındaki düşüş, AB’nin ticaret açığını azalttı.
AB’nin Yaptırım Hamleleri
AB, 14 yaptırım paketiyle Rusya’nın ekonomisini zayıflatmayı hedefledi. Finans, enerji, ulaşım, savunma ve teknoloji sektörlerine yaptırımlar uygulandı. Lüks mallar, potasyum klorür, çelik, demir gibi ürünlerin ticareti kısıtlandı. Hizmet sektörü de yaptırımlardan etkilendi.
Ticaret Verilerine Detaylı Bakış
2021’de AB, Rusya’dan 158,5 milyar avro ithalat yaparken, 99 milyar avro ihracat gerçekleştirmişti. Yakıt ve madenler, AB’nin Rusya’dan ithalatında büyük paya sahipti. AB’nin Rusya’ya ihracatında ise makine ve ekipmanlar başı çekiyordu. Hizmet ticareti de 30 milyar avro seviyelerine ulaşmıştı.
Ukrayna savaşı, AB ve Rusya arasındaki ticareti derinden etkiledi. Yaptırımlar ve jeopolitik gerilimler, ticaret hacminde büyük düşüşlere neden oldu.