USD34,16
EURO38,17
JPY0,241000
RUB0,362600
GBP45,72
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
GR. ALTIN2.918,51
BTC65.765,71
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Limanlarında 85 Bin İşçi Greve Hazırlanıyor: 1 Milyar Dolarlık Zarar Bekleniyor

ABD Limanlarında 85 Bin İşçi Greve Hazırlanıyor: 1 Milyar Dolarlık Zarar Bekleniyor

ABD Limanlarında 85 Bin İşçi Greve Hazırlanıyor: 1 Milyar Dolarlık Zarar Bekleniyor
ABD Limanlarında 85 Bin İşçi Greve Hazırlanıyor: 1 Milyar Dolarlık Zarar Bekleniyor
service

ABD’de Doğu ve Körfez Kıyılarındaki liman işçileri, ithalatı derinden etkileyecek büyük bir greve hazırlanıyor. ABD ekonomisini sarsabilecek bu iş bırakma, işçilerin enflasyona karşı maaş artışı talebinden kaynaklanıyor.

85 Bin İşçi Grev Tehditiyle Karşı Karşıya

Kuzey Amerika’daki en büyük denizcilik işçileri sendikası, ABD ekonomisini sarsacak Doğu ve Körfez kıyılarında tam greve gitme tehdidinde bulundu. Uluslararası Liman İşçileri Derneği (ILA), 100’den fazla Doğu ve Körfez Kıyısı limanında 85 binden fazla liman işçisini temsil ediyor. ILA, büyük limanlarda faaliyet gösteren şirketlerin ittifakıyla bir anlaşmaya varamazsa, grevin 1 Ekim gibi erken bir tarihte başlayabileceğinden endişe ediliyor.

ABD Limanlarında 85 Bin İşçi Greve Hazırlanıyor: 1 Milyar Dolarlık Zarar Bekleniyor

Grevin Potansiyel Etkileri

Grevden neredeyse tüm endüstriler etkilenecek. Ananas, muz, narenciye ve üzüm gibi normalde ABD’ye doğu ve Körfez kıyılarından giren yabancı meyve sevkiyatları hedef tahtasında bulunuyor. Otomobil ve ilaç şirketlerinin de grev nedeniyle ürünlerini mağazalara ulaştırmada ciddi kesintilerle karşılaşabileceği ve bunun da  ülke genelinde fiyatların artmasına yol açabileceği belirtiliyor.

ABD Limanlarında 85 Bin İşçi Greve Hazırlanıyor: 1 Milyar Dolarlık Zarar Bekleniyor

Ekonominin Zararı

Ekonominin nasıl etkileneceğine ilişkin kesin tahminler büyük farklılıklar gösterse de, çoğu grevin yıkıcı etkileri olacağı konusunda hemfikir. Bazıları, bir iş durdurmanın her gün 1 milyar dolara mal olabileceğini tahmin ediyor. Uzun süreli bir grevin devam ettiği her hafta ABD ekonomik faaliyetini 4,5 ila 7,5 milyar dolar arasında azaltabileceği belirtiliyor.

İşçiler Daha Yüksek Ücret Talep Ediyor

ILA, çalışanların “işverenlerinin ve sektörün zenginleşmesine” yaptıkları katkının telafisi için daha yüksek ücret talep ediyor. Sendika, mevcut maaş seviyelerini “aşındıran” enflasyona yanıt verecek bir maaş talep ettiklerini söylüyor.

Görüşmeler ve Arabuluculuk

ILA ile görüşmeler mayıs ayının son haftasında başladı. Ancak bu görüşmelerden fazla bir ilerleme sağlanamadı. Perşembe günü, Beyaz Saray tarafların anlaşmazlıklarını çözmeleri ve grevi önlemeleri çağrısında bulundu. Çalışma Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer CBS News’e müzakerelerin ilerlemesine yardımcı olmak için çalıştığını söyledi.

Tedarik Zincirindeki Etki

New York ve New Jersey Liman İdaresi sözcüsü Steve Burns, Business Insider’a “Herhangi bir olası etkiye hazırlık için tedarik zincirindeki ortaklarla koordinasyon sağlıyoruz” dedi. Maersk, tedarik zincirindeki olası kesintinin etkisine bağlı olarak 21 Ekim’de yürürlüğe girecek ek ücreti devreye alacak.  Bir diğer oyuncu olan CMA-GCM, 17 Eylül’de limanlar için ücretlerinde bir dizi değişik yaptığını duyurdu.  Bu değişiklikler 11 Ekim’de yürürlüğe girecek.

ABD limanlarında çalışan işçilerin greve hazırlanması, ülkenin ekonomisini derinden etkileyebilir. 1 milyar dolarlık günlük zararla tehdit edilen ABD, işçilerin maaş artışı talebini ve grev tehdidini ciddiye almalı. Anlaşmazlığın çözülmesi ve grevin önlenmesi, hem işçiler hem de ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir