USD34,21
EURO37,53
JPY0,231600
RUB0,352900
GBP44,74
EURO/USD1,09
BIST8.964,10
GR. ALTIN2.886,02
BTC60.494,86
  1. Haberler
  2. Kripto Para
  3. ABD TÜFE Verileri: Kripto Piyasası Nasıl Etkilenecek?

ABD TÜFE Verileri: Kripto Piyasası Nasıl Etkilenecek?

ABD TÜFE Verileri: Kripto Piyasası Nasıl Etkilenecek?
ABD TÜFE Verileri: Kripto Piyasası Nasıl Etkilenecek?
service

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı ve kripto para piyasası da bu verilerin etkisini yakından takip ediyor. Beklentilerin üzerinde gelen verilerin hem dünya piyasaları hem de kripto para piyasası üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.

ABD’den Gelen TÜFE Verilerinin Detayları

ABD’de Eylül ayı TÜFE verisi yıllık bazda beklenen yüzde 2,3 seviyesinin üzerinde geldi ve yüzde 2,4 olarak açıklandı. Önceki yılın aynı döneminde bu oran yüzde 2,5 olarak gerçekleşmişti. Bu artış enflasyonist baskıların sürdüğünü gösteriyor. Aylık TÜFE ise yüzde 0,1 beklentisinin aksine yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Bu veriler enflasyonun ABD’de beklenenden daha yavaş olduğunu ancak henüz tam anlamıyla baskı altına alınmadığını işaret ediyor.

ABD TÜFE Verileri: Kripto Piyasası Nasıl Etkilenecek?

ABD’den Gelen TÜFE Verilerinin Detayları

Öte yandan çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 3,3 seviyesinde açıklandı. Beklenti yüzde 3,2 iken önceki dönemde bu oran yüzde 3,2 olarak kaydedilmişti. Aylık bazda ise çekirdek TÜFE yüzde 0,3 olarak açıklandı ve piyasa beklentisi yüzde 0,2 idi. Çekirdek TÜFE verileri, enerji ve besin gibi dalgalı fiyatlara sahip bileşenleri içermediği için enflasyon eğilimlerini daha net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Verilerin Kripto Para Piyasası Üzerindeki Olası Etkileri

Açıklanan TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri, kripto para piyasasında da yankı buldu. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde kalması ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinde daha temkinli adımlar atabileceği beklentisini güçlendirdi. Bu durum kripto paralarda olumsuz bir hava yaratabilir ve özellikle Bitcoin gibi riskli varlıklara olan talebi azaltabilir.

Verilerin Kripto Para Piyasası Üzerindeki Olası Etkileri

Genel olarak TÜFE verilerinin bekleneden yüksek gelmesi ABD dolarının değer kazanmasına neden olurken, düşük gelen verileri ABD dolarının zayıflamasına yol açmaktadır. Bu taraftaki değişimler doğrudan doğruya kripto para piyasasını da etkilemektedir.

TÜFE verileri sonrası şimdi gözler yarın açıklanacak olan ÜFE verilerine çevrilmiş durumda. Yine bir enflasyon göstergesi olan ÜFE verileri yarın TSİ 15.30’da açıklanacak. Kripto para piyasası bu verileri de yakından takip edecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir