USD34,09
EURO38,10
JPY0,240900
RUB0,370000
GBP45,37
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.842,39
BTC63.372,04
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. ABD’de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor

ABD’de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor

ABD'de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor
ABD'de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor
service

ABD, dünyanın en büyük gıda ithalatçısı olarak Türk gıda ürünlerine olan talebi artırıyor. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen ‘Sağlıklı Beslenmede Türk Ürünlerinin Önemi Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi’, Türk gıda sektörünün ABD pazarında daha güçlü bir konum kazanmasını hedefliyor.

Türk Gıda Sektörü ABD’de İz Bırakıyor

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ‘Türk gıda sektörümüz, ABD pazarındaki yerini sağlamlaştırmak ve ihracatını artırmak için büyük bir azimle çalışıyor. Yaklaşık 6 yıldır ABD’nin en büyük gıda distrübütörleriyle işbirlikleri kurduk.’ dedi. Eskinazi, 2019-2023 yılları arasında Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının %100’ün üzerinde arttığını ve 5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

ABD'de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor

Turkish Tastes: ABD’de Bir Marka Elçisi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, ‘Büyükelçi şefimiz Tom Macrina’nın desteğiyle 2 firmamız ABD’nin en büyük ikinci gıda distribütörü olan US Foods’un tedarikçisi oldu. Firmalarımız US Foods’a göndereceği ürünleri kendi markalarının yanında Turkish Tastes markasıyla da gönderecek.’ dedi. Uçak, Türkiye’de şeflere ve satın alma yetkililerine yönelik programlar düzenleyerek Türk gıda ürünlerini ve kültürünü tanıtmayı hedeflediklerini belirtti.

ABD'de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor

Turkish Tastes: Ticarileşmenin Gücü

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, ‘Projemizin bu yıl 5. yılını uyguluyoruz ve ticarileşmeye büyük önem vereceğiz. Bu yıl ABD Summer Fancy Food Show’da projemizin ticarileşmesini sağladık.’ dedi. Işık, Türkevi’nde gerçekleştirilen resepsiyonun ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin Büyükelçi seviyesinde katılımıyla büyük bir başarı elde ettiğini belirtti.

ABD'de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor

Ur-Ge Projeleri ile Ticaret Heyetleri

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, ‘ABD pazarında yürüttüğümüz projenin her geçen gün daha başarılı hale gelmesi bizleri mutlu ediyor. Şeflerimizin de katkılarıyla, ABD’de B2B odaklı tadım etkinlikleri organize etmeyi planlıyoruz.’ dedi. Öztürk, 2025 yılında Ur-Ge projeleri alanında en başarılı proje ödülüne talip olduklarını söyledi.

ABD'de Turkish Tastes ile 5 Milyar Dolarlık Hedef: Türk Gıda Ürünleri Pazarı Yakalıyor

Turkish Tastes: Katma Değerli İhracat

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, ‘Projemize başladığımız 2019 yılında hedefimiz sadece ABD’ye ihracatımızı artırmak değil, bunun yanında Turkish Tastes markası ile katma değerli ihracatı da artırmaktı.’ dedi. Girit, Las Vegas Üniversitesi müfredatında yer alarak başladıklarını, sonrasında Nevada Restoran Birliği ile lise programlarına da girdiklerini belirtti.

Turkish Tastes: Bir Kazan Kazan Modeli

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, ‘Marka elçilerimiz aracılığı ile Turkish Tastes markası taşıyan ürünlerimiz distribütörlere, distribütörlerden de restoranlara, oradan da son tüketicilere ulaşacak. Herkesin kazanacağı bir kazan kazan modeli ile Turkish Tastes markası her geçen gün büyüyecek.’ dedi. Uygun, en önemli hedef pazarlardan biri olan ABD’ye zeytin ve zeytinyağı ihracatının 2023 yılında %80 arttığını belirtti.

Turkish Tastes: Bir Başarı Hikayesi

Ticaret Bakanlığı Markalaşma ve Tasarım Destekleri Daire Başkanı Ebru Gülsoy Rojas Atencio, ‘Türk ürünlerinin yurtdışındaki algısını araştıran, pazarlara nasıl girebileceğimizin önünü açan ihracatçı birliklerimizin ürün ve sektörlerimizi tanıtmak üzere yürüttüğü projelerden ‘Sağlıklı Beslenmede Türk Ürünlerinin Önemi Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi’ çok iyi bir noktaya gelmiş durumda.’ dedi. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanı Halis Kaya ise, ‘Ülkemizin gıda sektörünü küresel gıda alıcılarıyla buluşturan projemizde emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Sizlerin büyük çabaları ve doğru politikaları sayesinde Cumhuriyetimizin yüzyılına yakışır 31 milyar dolar seviyesinde tarımda rekor bir ihracat gerçekleştirdik.’ dedi.

Şeflerin Gözünden Turkish Tastes

Turkish Tastes ABD Ulusal Büyükelçi Şefi Tom Macrina, ‘Türkiye’de nereye giderseniz gidin yemek her zaman çok güzel. Türk şefler çok başarılı, gittiğimiz her mutfak çok temizdi. Türk şefler hijyene çok önem veriyorlar. ABD’de birçok restoran Türk ürünlerini kullanıyor ve Türk ürünlerinde menüleri var.’ dedi. Macrina, Ege İhracatçı Birlikleri’nin liderliğini güçlü bulduğunu ve Türk ürünlerinin daha fazla tanıtılması için çalıştıklarını belirtti.

Ege Bölgesi: Türk Ürünlerinin Güç Merkezi

Turkish Tastes ABD Ulusal Büyükelçi Şefi John Bryne, ‘Türkiye’deki en güçlü bölge Ege Bölgesi. Türk ürünlerinin ticarileşmesi çok iyi bir noktaya ulaştı. 5 gündür Türkiye’de hayatımı değiştirecek bir deneyim yaşadım. Turkish Tastes TURQUALITY Projesinin bu başarı öyküsünü ABD’de paylaşacağım.’ dedi. Bryne, Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğini ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin gösterdiği özveri ve yatırımların görme fırsatı bulduğunu belirtti.

Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi, Türk gıda ürünlerinin ABD pazarındaki yerini sağlamlaştırmak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Projenin başarısı, Türk gıda sektörünün küresel arenada daha rekabetçi bir konuma gelmesine katkı sağlayacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir