Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin ticaret politikalarındaki değişikliklerin küresel ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Yeni tarifelerin dünya genelinde ekonomik belirsizliklere neden olabileceği ve uzun vadeli riskler taşıdığı vurgulandı.
ABD’nin gümrük vergisi artışı ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler
Fitch Ratings, ABD’nin ticaret politikalarındaki agresif tavrının dünya ekonomisinde belirsizliklere yol açabileceğini belirtti. Özellikle Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalata getirilen ek gümrük vergileri, korumacı politikaların bir örneği olarak değerlendiriliyor. Fitch’e göre, Çin’e yönelik ek yüzde 10 gümrük vergisi de ticaret gerilimlerini daha da artırabilir.
Küresel büyüme üzerindeki etkiler
ABD’nin tarifeleri artırmasının küresel büyümeyi yavaşlatabileceği öngörülüyor. Bu durum, Meksika ve Kanada ekonomileri üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Fitch, bu politikaların uluslararası yatırımcıları ve küresel ticareti olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, ABD’deki tüketici fiyatlarının artışı, enflasyonist baskılar yaratabilir.
ABD ticaret politikaları ve gelecek tahminleri
Fitch’in raporuna göre, yeni tarifeler tüketici fiyatlarını ve firmaların girdi maliyetlerini artırabilir. Bu durumun, uzun vadede ABD’nin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Ayrıca, tarifelerin ABD Merkez Bankası’nın faiz politikalarını etkileyerek ekonomik büyümeyi kısıtlaması bekleniyor.
ABD ticaret politikalarının diğer ülkeler üzerindeki etkileri
ABD’nin Kanada ve Meksika ile devam eden müzakerelerinin sonucunun belirsiz olduğu ifade ediliyor. Fitch, bu belirsizliğin, Çin gibi diğer ülkelerin ekonomi politikalarını yeniden şekillendirebileceğini vurguluyor. Çin, mali teşvikler gibi politika yanıtları geliştirerek bu tarifelere karşılık verebilir.
Fitch Ratings, ABD’nin ticaret politikalarındaki belirsizliklerin küresel ekonomi üzerindeki risklerini vurgulayarak, uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Bu politikaların uzun vadede hem ABD hem de diğer ülkeler için ekonomik zorluklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.