Almanya’nın ekonomik görünümü, hem imalat hem de hizmet sektörlerinde zayıflığın devam ettiğini gösteren son Satınalma Yönetici Endeksi (PMI) verileriyle daha da kötüleşti. Alman imalat sektörü, eylül ayında %40’lık bir düşüşle son 7 ayın en düşük seviyesine indi ve uzmanlar, Alman ekonomisinin resesyona girme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
İmalat Sektöründe Derin Daralma
Resesyona Doğru Bir Yolculuk
Alman ekonomisi, artan faiz oranları ile konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında büyümede zorluk yaşıyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte daha düşük büyüme beklerken, Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü de (Ifo) üçüncü çeyrekte GSYH’de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor. Alman ekonomisi, üçüncü çeyrekte küçülme olması halinde teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması” olarak ifade ediliyor.
Alman Ekonomisinde Zayıflığın Nedenleri
Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra salgının ilk yılı olan 2020’de, 2009’dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı. Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,3’lük büyüme bekliyor. Ifo, 5 Eylül’de, ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4’ten sıfıra düşürmüştü. Öte yandan, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası euro bölgesinde yükselen enflasyona karşı artan faiz oranları, Alman şirketlerin yatırım yapma arzusunu frenledi. Yapısal sorunlar Avrupa’nın en büyük ekonomisinin resesyondan uzaklaşmasını zorlaştırıyor. Covid-19, tedarik zinciri kesintileri, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi son dönemde yaşanan çok sayıda kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, ülkenin, jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği, durgun ekonomi ve demografik zorlukların üstesinden gelme konusunda birtakım sorunlarla karşı karşıya bulunması da dikkati çekiyor.
Alman Sanayisinde ‘Çin Şoku’
Uzman Görüşü: Almanya’da İyimserlik Bitti
HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia, verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı. Üretim son bir yılın en hızlı düşüşünü yaşarken yeni siparişler de azaldı” ifadelerini kullandı. Almanya’daki şirketlerin 2020’deki Covid-19 salgınından beri görülmemiş bir oranda personel çıkardığını belirten De la Rubia, bu durumun birçok büyük otomotiv tedarikçisinin önemli istihdam azaltımlarını açıkladığı bir döneme denk geldiğini ve bu rahatsız edici rakamların, Almanya’da sanayisizleşme riski ve hükümetin bu konuda ne yapması gerektiği konusunda devam eden tartışmaları artıracağını kaydetti.
Hizmet Sektöründe de Yavaşlama
De la Rubia, “İyimserlik geçmişte kaldı. Üreticiler gelecekteki faaliyetleri konusunda tamamen depresyonda ve önümüzdeki yıla ilişkin beklentileri düşüyor. Ağustos ayındaki ılımlı iyimserlik, çarpıcı bir değişimle eylülde son bir yılın en sert kötümserliğine dönüştü. Duyarlılıktaki bu hızlı gerileme büyük olasılıkla Volkswagen‘i çevreleyen ve sektörün geneline gölge düşüren olumsuz haber manşet dalgasıyla bağlantılı” değerlendirmesini yaptı. İmalattaki bu endişe verici eğilimlerin Almanya’nın geleneksel olarak güçlü olan hizmet sektörünü de etkilemeye başladığını ifade eden De la Rubia, hizmet sektörünün faaliyetlerinde büyümenin art arda 4 aydır yavaşladığı ve durgunluğa doğru gittiği uyarısında bulundu.
Almanya’nın imalat PMI’sı, eylül ayında %40’lık bir düşüşle son 7 ayın en düşük seviyesine indi ve uzmanlar, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona girme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, imalat sektöründeki gerilemenin, Almanya’nın geleneksel olarak güçlü olan hizmet sektörünü de etkilemeye başladığını ve ülkenin ekonomik görünümünün giderek daha da kötüleştiğini belirtiyor.