Türkiye’de altın ithalatına getirilen kotalar, mücevherat sektöründe krize yol açtı. Kaçakçılık artarken, üreticiler işten çıkarmalarla boğuşuyor. Sektör temsilcileri, Merkez Bankası ve hane halkının altın talebinin ithalatı artırdığını, ancak faturayı kendilerinin ödediğini vurguluyor.
Merkez Bankası Altını İthal Etti, Bedeli Sektöre Kesti
TÜİD Başkanı Mustafa Kamar, altın ithalat kotasının haksızlığına dikkat çekti. Cari açığın sorumlusu olmadıkları halde üretici ve ihracatçıların cezalandırıldığını belirtti. Merkez Bankası’nın agresif altın politikasının ithalatı artırdığını vurguladı.
Tasarruf Altına Yöneldi, İhracatçılar Kan Ağlıyor
Halkın tasarruflarını altına yönlendirmesi ve Merkez Bankası’nın altın alımları, ithalatı patlattı. Darphane’nin altın üretimi ikiye katlandı. Bu durum, mücevher sektörünü olumsuz etkiledi. İhracat ve üretim düşüşe geçti.
Kotadan 15 Şirket Nemalandı, KOBİ’ler Battı
Kota uygulaması, 10-15 şirkete servet transferine neden oldu. Küçük işletmeler ise kepenk kapatma noktasına geldi. Kaçakçılık da rekor seviyelere ulaştı. Sektör temsilcileri, yetkililerin duruma müdahale etmesini istiyor.
Sektörün Talepleri
Altın ithalat kotasının kaldırılması, Merkez Bankası ithalatının ayrı gösterilmesi, bireysel yatırımlara çözüm bulunması ve ihracatçıların altın ithalatının kolaylaştırılması talep ediliyor. Bu önlemlerle, sektörün yeniden canlanması hedefleniyor.
Mücevherat sektörü, altın ithalat kotası nedeniyle zor durumda. Sektör temsilcileri, acil önlemler alınmazsa daha büyük sorunlar yaşanabileceği konusunda uyarıyor.