Türkiye, Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) bölgesel üye statüsüne geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu karar AKB’nin 59 yıllık tarihinde bir ilk.
Türkiye, AKB’nin Bölgesel Üyesi Oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin AKB’de bölgesel üye statüsüne geçtiğini duyurdu. Bu karar, 12 Aralık 2024’te AKB Guvernörler Kurulu tarafından alındı. Türkiye, 1991’den beri AKB’nin bölge dışı üyesiydi. Statü değişikliği, Türkiye’nin yoğun çabaları ve ekonomi programına duyulan güven sayesinde gerçekleşti.
AKB, Türkiye’deki Faaliyetlerine Başlayacak
AKB, Türkiye’deki faaliyetlerine başlayacak. Kamu ve özel sektör, altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi alanlarda bankanın finansman imkanlarından faydalanabilecek. AKB yetkilileri, 24-31 Ocak 2025 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Heyet, kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmeler yapacak.
Hazine ve Maliye Bakanı, AKB Heyetiyle Görüştü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKB heyetiyle bir araya geldi. Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program kapsamında Türkiye’nin sektörel öncelikleri hakkında bilgi verdi. AKB heyeti ise, Türkiye’ye yönelik çalışma programının genel çerçevesini sundu.
Türkiye, Tercih Edilen Bir Kalkınma Ortağı
Türkiye, çok taraflı kalkınma bankalarıyla güçlü ilişkiler kurdu. Etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, Türkiye tercih edilen bir kalkınma ortağı oldu. Türkiye’nin bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğü 35 milyar dolara ulaştı.
AKB, Manila merkezli 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar, ödenmiş sermayesi ise 7,1 milyar dolar. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolar.