USD34,65
%0.02
EURO36,34
%-0.1
JPY0,227200
%-0.0004
RUB0,328600
%0.01
GBP43,60
%-0.07
EURO/USD1,05
%0.06
BIST9.636,12
%-0.25
GR. ALTIN2.933,52
%0.07
BTC92.283,78
%-0.77
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Avrupa’da Otomobil Fabrikaları Kapanıyor: Elektrikli Araç Krizi 3 Fabrika Kapatılacak mı?

Avrupa’da Otomobil Fabrikaları Kapanıyor: Elektrikli Araç Krizi 3 Fabrika Kapatılacak mı?

Avrupa'da Otomobil Fabrikaları Kapanıyor: Elektrikli Araç Krizi 3 Fabrika Kapatılacak mı?
Avrupa'da Otomobil Fabrikaları Kapanıyor: Elektrikli Araç Krizi 3 Fabrika Kapatılacak mı?
service

Avrupa’da fabrikaları kapanıyor: Elektrikli araç krizi 3 fabrika kapatılacak mı? Avrupalı otomobil üreticileri, özellikle Almanya’da, elektrikli araçlara geçişte zorlanıyor. Çinli üreticilerin hızla yükselişi ve Avrupa’da talep düşüklüğü, fabrikaların kapatılmasına yol açabilir.

Elektrikli Araç Krizi: Fabrikalar Kapanıyor

Avrupa otomobil endüstrisi için işler kötü gidiyor. Beklenenden daha az otomobil satılıyor ve yeni elektrikli modellerin büyük bir kısmı elde kalıyor. Zorunlu fabrika kapanışlarıyla karşı karşıya olan sadece (VW) değil; ve da satabileceklerinden çok daha fazla otomobil üretiyor. Bloomberg Intelligence tarafından yapılan bir araştırmaya göre, , , Fiat, Renault ve Volkswagen’in Avrupa’daki her üç fabrikasından biri, talep düşüklüğü nedeniyle kapasitesinin altında çalışıyor. Halihazırda bazı fabrikalar, üretim hatlarından çıkabilecek otomobillerin yarısını bile üretemiyor. Stellantis Group’un tam elektrikli Fiat 500e’nin üretildiği Torino’daki Mirafiori fabrikasında durum özellikle vahim. Buradaki üretim, 2024’ün ilk yarısında yüzde 60’tan fazla düştü. Belçika’da ise pahalı Q8 e-tron’un üretildiği Audi fabrikası da çöküşün eşiğinde.Avrupa'da Otomobil Fabrikaları Kapanıyor: Elektrikli Araç Krizi 3 Fabrika Kapatılacak mı?

Çinli Otomobil Üreticileri Avrupa’da Büyüyor

Avrupalı Üreticiler Elektrikli Araçlara Geçişte Neden Zorlanıyor?

Avrupalı otomobil üreticileri elektromobiliteye geçiş konusunda neden bu kadar zorlanıyor? Yöneticiler Çin’deki meslektaşlarının aksine treni kaçırdılar mı? Carsten Brzeski sektörün aynı anda pek çok sorunla mücadele ettiğini söylüyor. sektöründe daha güçlü uluslararası rekabet ve Avrupalılar arasında daha düşük rekabet gücü gibi birçok sorun bir araya geliyor. Münih’teki Ifo Enstitüsü’nün uzun yıllardır başkanlığını yürüten Hans-Werner Sinn, DW ile yaptığı söyleşide bunu bir yönetim başarısızlığı olarak görmüyor: “Örneğin Volkswagen ya da diğerlerinin pazardaki eğilimi kaçırdığını söyleyemeyiz. Daha ziyade Avrupalı politikacılar, Çin’in bu alanda hızlı ve kararlı hareket ettiğini idrak edemediler. Bu belki bir eksiklik olabilir.”

Elektrikli Araç Krizi: Siyasi Belirsizlik ve Kârlar

ING baş ekonomisti Brzeski’ye göre, Almanya ve Avrupa’da otomotiv endüstrisinde yaşanacak olası bir gerilemenin, mevcut refahı da tehlikeye atacağına şüphe yok. Sadece Almanya’da otomobil endüstrisi, tedarikçiler, yan ve dolaylı olarak araba üreticileriyle iş yapan diğer tüm şirketlerle birlikte ekonomik çıktının yüzde yedi ila sekizini oluşturuyor. Münihli ekonomist Sinn’in aklında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından önerildiği gibi, en büyük CO2 salınımcılarından oluşan bir “iklim kulübü” var. Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve AB gibi tüm büyük oyuncuların, fosil yakıt üretimini ve kullanımını sınırlandırması gerekecek. Sinn, Nobel ödüllü ABD’li ekonomist William Nordhaus tarafından ortaya atılan bu fikrin, aslında iklime yardımcı olabileceğine inanıyor ve ekliyor: “Bunun dışındaki her şey, piyasa ekonomisine gerçekte ait olmayan karanlık bir merkezî planlama politikası olacaktır.”

Krizin Etkileri: Fabrikalar Kapanacak mı?

Tüm ekonomiyi iklim ve çevre korumasına tâbi kılan “Yeşil Anlaşma” ya da “taksonomi” gibi AB planları temelde iyi niyetli görünüyor. Ancak bu planlar, piyasa kanunlarını geçersiz kılacağı için refahı baltalama riski taşıyor. Sinn, bir ekonomist olarak bunu “felaket senaryosu” olarak gördüğünü belirtiyor: “Ekonomiyi nihayetinde bu şekilde mahvedebilirsiniz. Bu hatadan acilen U dönüşü yapılmasını tavsiye ediyorum.”

VW Krizden Etkileniyor mu?

Hannover’deki KOBİ’ler için Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’ndan (FHM) Frank Schwope nispeten daha rahat: “Gerçek şu ki, Volkswagen yüksek düzeyde net kârlar elde ediyor. Örneğin 2023’te 22,6 milyar euroluk rekor bir kâra ulaştı. Analistler, bu yıl da 20 milyar kâr bekliyor. Yani kriz henüz buraya ulaşmadı ancak gelecekte kendini mutlaka hissettirecektir.”

Otomotiv Endüstrisinde Kriz Yaklaşıyor

Hans-Werner Sinn, otomobil endüstrisindeki mevut tabloyu şöyle özetliyor: “Volkswagen sadece erken bir kurban. Yakında buna yenileri eklenecek.”

Avrupa’da otomobil fabrikaları kapanıyor: Elektrikli araç krizi 3 fabrika kapatılacak mı? Elektrikli araçlara geçiş sürecinde yaşanan zorluklar, Avrupa otomobil endüstrisinde büyük bir krize işaret ediyor. Fabrika kapanışları, iş kayıpları ve rekabet güçlüğü, bu sektörün geleceğini belirsizleştiriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir