USD34,27
EURO37,07
JPY0,226300
RUB0,357700
GBP44,37
EURO/USD1,08
BIST8.714,69
GR. ALTIN3.003,22
BTC67.382,64
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat %27,1 Düştü!

Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat %27,1 Düştü!

Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat ,1 Düştü!
Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat %27,1 Düştü!
service

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından düzenlenen “Peki Şimdi Ne Olacak?” başlıklı toplantıda sektör temsilcileri, 2023-2024 Ocak-Temmuz döneminde ihracatın %27,1 düştüğünü ve sektörün ciddi sorunlar yaşadığını dile getirdiler.

İhracat Düşüşünün Nedenleri

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ihracat düşüşünün döviz kurunun yanı sıra ölçek ekonomisi, genel giderler ve yeterli üretim kapasitesinin olmaması gibi sebeplerle de bağlantılı olduğunu belirtti. Sektörün emek yoğun bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Salıcı, bazı ülkelerin emek yoğun sektörlere tam destek verdiğini ve bu nedenle Türkiye’nin rekabet gücünü kaybettiğini ifade etti.

Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat ,1 Düştü!

Ayakkabı Sektörünün Geleceği

Salıcı, sektörün geleceği için zihniyet değişimine ve milli seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ayakkabı yan sanayi ürünleri markalaşabilir ancak bunun için inovasyon ve markalaşmaya odaklanmak gerektiğini vurguladı. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel yetiştirmek, üretimi daha verimli hale getirmek ve yerel üreticilere yatırım kolaylıkları sağlamak için de zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat ,1 Düştü!

Ekonomik Görünüm ve Çözüm Önerileri

Ekonomist Ali Ağaoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirerek Çin’in ekonomik büyümesinin yavaşladığını, ancak şirketlerini destekleyerek pazar payı kazanmaya devam ettiğini ifade etti. Türkiye’nin ise en borçlu ülkelerden biri olmadığını ve 2020 yılından bu yana “net borç ödeyicisi” ülke olduğunu belirtti. Ağaoğlu, kurun serbest bırakılmasının enflasyonu artıracağını, ancak gençlere düşük enflasyon bırakılması gerektiğini söyledi.

Ayakkabı Sektörü Alarm Veriyor: İhracat ,1 Düştü!

Toplantıda, sektörün geleceği için zihniyet değişimine, inovasyona, markalaşmaya ve küresel pazarda bir marka değeri oluşturmaya odaklanılması gerektiği vurgulandı. Ayakkabı sektörünün geleceği, bu adımların atılmasına bağlı görünüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir