USD34,27
EURO37,07
JPY0,226300
RUB0,357700
GBP44,37
EURO/USD1,08
BIST8.714,69
GR. ALTIN3.003,22
BTC67.382,64
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Ayakkabı Sektöründe %27 Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma

Ayakkabı Sektöründe %27 Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma

Ayakkabı Sektöründe Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma
Ayakkabı Sektöründe %27 Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma
service

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından düzenlenen “Peki Şimdi Ne Olacak?” başlıklı toplantıda sektörün geleceği masaya yatırıldı. AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörde yaşanan %27,1’lik ihracat düşüşüne dikkat çekerek, markalaşma ve zihniyet değişiminin önemini vurguladı.

İhracattaki Düşüş ve Markalaşma Zorunluluğu

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ayakkabı sektörünün emek yoğun yapısına rağmen son 2 yılda ihracatta büyük bir düşüş yaşandığını belirtti. 2023-2024 Ocak-Temmuz dönemi karşılaştırıldığında ihracatın %27,1 oranında azaldığını ifade eden Salıcı, bu düşüşün döviz kurunun yanı sıra ölçek ekonomisi, genel giderler ve yeterli üretim kapasitesinin olmaması gibi nedenlere bağladı. Salıcı, sektörde markalaşmanın olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, bu konuda bir zihniyet devrimine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Ayakkabı Sektöründe Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma

Sektörün Karşılaştığı Zorluklar

Salıcı, sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için eğitimde, üretimin daha verimli olabilmesi için finansmana erişimde ve yerel üreticilerin artması için yatırım kolaylıklarının sağlanması konusunda da zihniyet değişikliği gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin üretim gücüyle dünyada markalaştığını ancak yeterince ürün markası çıkaramadığını belirten Salıcı, daha çok üretip kazanma döneminin sona erdiğini vurguladı.

Ayakkabı Sektöründe Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma

Ayakkabı Sektöründe Markalaşma

Salıcı, Türkiye’nin artık maliyet açısından ucuz bir ülke olmadığını ve rekabet edebilmek için inovatif, markalaşmış ve farklılaştırılmış ürünlerle dünya pazarlarına çıkılması gerektiğini söyledi. Önceliğin kaliteli ürün ve iş gücüyle küresel pazarda marka değeri oluşturmak ve böylece yurt dışından gelecek talebi artırmak olduğunu belirtti.

Ayakkabı Sektöründe Düşüş! İhracatta Kritik Nokta: Markalaşma

Toplantıda ayrıca ekonomist Ali Ağaoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirerek, Çin’in büyümesinin ve nüfusunun düştüğünü, ancak devlet politikasıyla şirketleri destekleyerek pazar payı kazanmaya devam ettiğini belirtti. Ağaoğlu, Türkiye’nin borçlu ülkelerden biri olmadığını ve 2020 yılından bu yana net borç ödeyicisi olduğunu da vurguladı. Panelde Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, ProLab Ayakkabı Kurucu Ortağı Levent Sipak ve AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün geleceğiyle ilgili görüşlerini paylaştılar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir