USD34,26
EURO37,01
JPY0,226200
RUB0,353500
GBP44,50
EURO/USD1,08
BIST8.812,60
GR. ALTIN3.013,48
BTC67.268,36
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Ayakkabı Sektöründe %27,1’lik Düşüş: AYSAD’dan ‘Milli Seferberlik’ Çağrısı

Ayakkabı Sektöründe %27,1’lik Düşüş: AYSAD’dan ‘Milli Seferberlik’ Çağrısı

Ayakkabı Sektöründe ,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı
Ayakkabı Sektöründe %27,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı
service

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), sektör temsilcilerini bir araya getirdiği toplantıda, son yıllarda yaşanan ihracat düşüşüne dikkat çekti. AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları dile getirerek, ‘Milli Seferberlik’ çağrısında bulundu.

İhracatta Düşüş, İthalatta Artış

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, 2023-2024 Ocak-Temmuz döneminde ihracatta yüzde 27,1’lik bir düşüş yaşandığını belirterek, bu durumun sadece döviz kurlarından kaynaklanmadığını ifade etti. Salıcı, ölçek ekonomisi, genel giderler ve üretim kapasitesindeki yetersizliğin de ihracat daralmasına etki ettiğini söyledi. İhracattaki düşüşe paralel olarak ithalatta ise artış gözlemlendiğini belirtti.

Ayakkabı Sektöründe ,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı

Sektörün Karşı Karşıya Olduğu Zorluklar

Salıcı, sektörün karşı karşıya olduğu sorunların, emek yoğun bir yapıya sahip olmasından kaynaklandığını belirtti. Bazı ülkelerin emek yoğun sektörlere destek verdiğini ve bu nedenle Türkiye’nin rekabet gücünün azaldığını ifade etti. Üretimin daha verimli olabilmesi için finansmana erişimde, yerel üreticilerin artması için yatırım kolaylıklarının sağlanmasında ve nitelikli personel yetiştirmede zihniyet değişikliklerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Ayakkabı Sektöründe ,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı

Ayakkabı Sektöründe Markalaşma

Salıcı, sektörün ‘Milli Seferberlik’ içinde olması gerektiğini vurgulayarak, Türk ayakkabı sektörünün dünya markalarına dönüşmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin üretim gücünün dünya çapında bilindiğini ancak markalaşma konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Salıcı, daha çok üretip kazanma döneminin sona erdiğini belirtti. Türkiye’nin artık maliyetler açısından ucuz bir ülke olmadığını vurgulayan Salıcı, inovasyon, markalaşma ve ürün farklılaştırmasıyla dünya pazarlarında yer edinmenin önemini vurguladı.

Ayakkabı Sektöründe ,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı

Ekonomistlerin Görüşleri

Ekonomist Ali Ağaoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirerek, Çin’in büyümesinin ve nüfusunun düştüğünü, ancak devlet politikasıyla şirketleri destekleyerek pazar payı kazanmaya devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin ise en borçlu ülkelerden biri olmadığını ve 2020 yılından bu yana ‘net borç ödeyicisi’ ülke olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, Türkiye’de kurun serbest bırakılmasının yüksek enflasyona yol açacağını, ancak gençlere düşük enflasyon bırakılması gerektiğini söyledi.

Ayakkabı Sektöründe ,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı

Panelde Sektör Uzmanları Bir Araya Geldi

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, ProLab Ayakkabı Kurucu Ortağı Levent Sipak ve AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ‘Peki Şimdi Ne Olacak?’ başlıklı panelde görüşlerini paylaştılar.

Ayakkabı Sektöründe ,1'lik Düşüş: AYSAD'dan 'Milli Seferberlik' Çağrısı

AYSAD, sektör temsilcilerini bir araya getirdiği toplantıda, ayakkabı sektöründe yaşanan ihracat düşüşüne dikkat çekerek, ‘Milli Seferberlik’ çağrısında bulundu. Sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları ve markalaşma ihtiyacını vurgulayan AYSAD, inovasyon, nitelikli iş gücü ve markalaşma yoluyla küresel pazarda daha güçlü bir yer edinmeyi hedefliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir