USD34,21
EURO37,82
JPY0,234600
RUB0,362600
GBP45,43
EURO/USD1,10
BIST9.012,87
GR. ALTIN2.910,00
BTC61.692,12
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Borsa İstanbul’da Savaş Rüzgarı: Endeks %3’ün Üzerinde Düştü!

Borsa İstanbul’da Savaş Rüzgarı: Endeks %3’ün Üzerinde Düştü!

Borsa İstanbul'da Savaş Rüzgarı: Endeks %3'ün Üzerinde Düştü!
Borsa İstanbul'da Savaş Rüzgarı: Endeks %3'ün Üzerinde Düştü!
service

İş Yatırım Menkul Değerler, 2 Ekim Çarşamba günü piyasaları etkileyecek önemli gelişmeleri ve şirket haberlerini içeren günlük değerlendirmesini yayınladı. İşte Borsa İstanbul’da yaşanan sert düşüşün nedenleri ve dikkat çeken diğer gelişmeler.

Halka Açık Şirket Haberleri

İş Yatırım Araştırma’nın derlediği bilgilere göre, Beyaz Saray’ın “İran, İsrail’e balistik füze saldırısı yapabilir” açıklaması dünya borsalarında düşüşe neden oldu. Altın, dolar ve petrol gibi güvenli liman olarak görülen yatırım araçları ise değer kazandı. Bu gelişmeden en çok etkilenen piyasalardan biri de Borsa İstanbul oldu. Coğrafi yakınlığı nedeniyle risk algısının arttığı Borsa İstanbul, %3’ün üzerinde değer kaybederek güne damgasını vurdu. Özellikle bankacılık sektörü hisseleri %5’e yakın düşüşle satış dalgasının merkezinde yer aldı. ABD, Avrupa ve Türkiye’den gelen zayıf PMI verileri de satış baskısını artırdı. Arçelik, Emlak GYO, Petkim, Sasa, Şişecam, Tofaş gibi banka dışı döngüsel hisseler de sert düşüşlerden nasibini aldı. Dünya piyasalarındaki seyir, Borsa İstanbul’da satış baskısının devam edebileceğine işaret ediyor. Geçmişte yaşanan benzer durumlarda, Ortadoğu’daki savaş korkusuyla gelen satışların etkisi sınırlı ve geçici olmuştu. Ancak endeksin 200 günlük hareketli ortalaması olan 9.450 seviyesinin altında kalması, teknik açıdan zayıf bir görünüm sergilediğini gösteriyor.

Borsa İstanbul'da Savaş Rüzgarı: Endeks %3'ün Üzerinde Düştü!

Ortadoğu’da Savaş Riski ve Borsa İstanbul’a Etkisi

İran’ın Tel Aviv’e düzenlediği ilk saldırı önemli bir hasara yol açmamış olsa da, İsrail’in misilleme yapıp yapmayacağı ve İran’ın buna nasıl karşılık vereceği belirsizliğini koruyor. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun “İran, yakında birçok insanın düşündüğünden çok daha özgür olacak” açıklaması, tansiyonun daha da yükselebileceği endişelerini artırıyor. Uzmanlara göre, İran ile İsrail arasında uzun süreli bir sıcak savaş yaşanması durumunda Türkiye varlıklarına yönelik satış baskısı sürebilir. Türkiye’nin taraf olmaması halinde ise ekonomik ve piyasalardaki etkinin geçici ve sınırlı kalması bekleniyor. Ancak yaşanabilecek yüksek oynaklık, kısa vadeli pozisyon alan yatırımcılar için risk oluşturuyor.

Borsa İstanbul'da Savaş Rüzgarı: Endeks %3'ün Üzerinde Düştü!

Makro Ekonomi & Sektör Haberleri

Yurtiçi hafif araç satışları Eylül ayında yıllık bazda %12 azalarak 85.540 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk dokuz ayında ise satışlar %1.2 düşüşle 847.692 adet oldu. Eylül ayı satışları 10 yıllık ortalamanın %33 üzerinde gerçekleşmesine rağmen, sektör temsilcileri yıl sonu için temkinli bir iyimserlik koruyor. Öte yandan KBORU, 272 milyon TL’yi aşan yurt içi ve yurt dışı boru satış sözleşmeleri imzaladığını duyurdu. ALVES, Macaristan’da enerji kabloları değişim ihalesini kazanan bir firma ile 2.258.000 Euro’luk sözleşme imzaladı. CVKMD, yurt dışına 3.5 milyon dolar değerinde maden cevheri satışı gerçekleştireceğini açıkladı.

Borsa İstanbul'da Savaş Rüzgarı: Endeks %3'ün Üzerinde Düştü!

İş Yatırım Menkul Değerler’in 2 Ekim tarihli piyasa değerlendirmesine göre, Borsa İstanbul’da yaşanan sert düşüşte Ortadoğu’daki sıcak savaş riski etkili oldu. Yatırımcılar, gelişmeleri yakından takip ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir