USD34,15
EURO38,01
JPY0,237500
RUB0,367900
GBP45,58
EURO/USD1,11
BIST9.903,86
GR. ALTIN2.889,74
BTC63.567,73
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Buffett’ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000’lerdeki ‘Dot-com Krizi’ Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?

Buffett’ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000’lerdeki ‘Dot-com Krizi’ Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?

Buffett'ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000'lerdeki 'Dot-com Krizi' Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?
Buffett'ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000'lerdeki 'Dot-com Krizi' Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?
service

Ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın son dönemde hisse senedi pozisyonlarını azaltması, piyasalarda düşüş uyarıları oluşturdu. Fon yöneticisi Bill Smead, Buffett’ın satışlarının 1999 yılındaki dot-com balonu öncesinde yaptığı uyarılara benzediğini belirtiyor. Smead, Buffett’ın davranışlarının piyasada bir gerileme beklentisi taşıdığını ve 2000’lerdeki dot-com krizi gibi bir senaryonun tekrarlanabileceğini iddia ediyor.

Buffett’ın Satışları ve Piyasa Endişeleri

Ünlü fon yöneticisi Bill Smead, Warren Buffett ve Charlie Munger’ın stratejilerini yakından takip eden ve kendi yatırımlarında da uzun vadeli “al ve tut” yaklaşımını benimseyen bir isim. Smead, son 15 yıldır yönettiği Smead Value Fund ile kendi kategorisindeki fonların yüzde 99’undan daha iyi performans göstererek, S&P 500’ün yıllık yüzde 14 getirisini geçti. Smead, Buffett’ın son dönemde Apple ve Bank of America gibi hisse senetlerinde yaptığı satışlara dikkat çekerek, bu satışların piyasanın da benzer bir hazırlık içinde olduğunu düşündürüyor.

Buffett'ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000'lerdeki 'Dot-com Krizi' Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?

1999 Yılındaki Uyarılara Benzerlik

Smead, Buffett’ın günümüzdeki satışlarının 1999 yılındaki hareketleriyle paralellik kurduğunu vurguluyor. O dönemde, “Dot-com” balonu zirvedeyken, Buffett teknoloji sektörüne yönelik heyecana karşı uyarılarda bulunmuştu. Buffett, 1999’da yaptığı konuşmalarda, hisse senetlerinin 1980’ler ve 1990’lardaki gibi büyük karlar sağlayamayacağını ve değerlemelerin aşırı düzeylere ulaştığını söylemişti.

Buffett'ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000'lerdeki 'Dot-com Krizi' Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?

Piyasaya Düşüş Uyarısı

Smead, son yıllardaki kazanç serisinin uzun vadede S&P 500 performansı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini öngörüyor. Ayrıca, Fed’in faiz oranlarını düşürmesiyle enflasyonun yeniden yükseleceğini ve bu durumun 10 yıllık Hazine tahvili faiz oranlarını yüzde 6’ya çıkarabileceğini belirtiyor. Yüksek değerlemelerle birlikte bu durumun piyasa için ciddi sorunlar yaratabileceğini ifade ediyor.

Buffett'ın Satışları, Piyasaya Düşüş Uyarısı Mı? 2000'lerdeki 'Dot-com Krizi' Gibi Bir Senaryo Mu Bekliyor?

İş Gücü Piyasası ve Endeks Performansı

Smead, işgücü piyasasının güçlülüğüne de dikkat çekerken, işsizlik oranının yüzde 4,2 olmasına rağmen iş gücü talebinin yüksek olduğunu belirtiyor. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, Smead, önümüzdeki dönemde endeksin zayıf performans göstermesini bekliyor ve Buffett’ın da bu görüşte olduğunu düşünüyor.

Buffett’ın Davranışları ve Potansiyel Gerileme

Smead, “Buffett’ın davranışlarına bakın, verimsiz döngüye hazırlanıyor” diyerek, piyasanın ilerleyen dönemlerde geri çekileceği ve bu durumun bir satış döngüsüne yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Dot-com Krizi: Geçmişten Dersler

ABD’de 1990’ların ortalarında başlayan ve 2000’lerin başlarında patlayan teknoloji şirketleri hisselerinin hızla yükseldiği dönem olan dot-com krizi, ani çakılmayla sonuçlanmıştı. 1995-2000 yılları arasındaki büyük ralli, 2001 ve 2002’de yaşanan çöküş ve girilen ayı piyasasıyla son buldu.

Dot-com Balonu ve Sonuçları

Bu dönemin temelleri, 1989’da internetin başlamasıyla teknoloji ve internet girişimlerinin yayılmasıyla atıldı. İnternetin yaygınlaşması, yatırımcıların da dikkatini çekmesiyle şişen piyasalarda, sermaye bolluğu “dot-com balonunu” ortaya çıkardı. Ocak 1995 tarihinden Mart 2000’e kadar yüzde 582 artan teknoloji odaklı Nasdaq endeksi, büyük şirketlerin yüklü satış emirleriyle tetiklenen bir panikle birkaç hafta içinde yüzde 10 değer kaybetti. Endeks, 2001’de sert gerilerken, “dot-com” şirketlerinin büyük çoğunluğu iflas etti. Nasdaq endeksi, 2000’lerin başında zirvede seviyelerinde 6 trilyon dolar piyasa değerine ulaşırken, 2022’nin başında 2,24 milyar dolar piyasa değerindeydi.

Warren Buffett’ın satışları ve 1999 yılındaki dot-com balonu öncesindeki uyarılara benzerlikler, piyasalarda düşüş endişelerini artırıyor. Bill Smead, Buffett’ın davranışlarının piyasada bir gerileme beklentisi taşıdığını ve 2000’lerdeki dot-com krizi gibi bir senaryonun tekrarlanabileceğini vurguluyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir