USD34,27
EURO37,42
JPY0,229500
RUB0,357800
GBP44,86
EURO/USD1,09
BIST8.699,19
GR. ALTIN2.920,24
BTC66.136,20
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bursa’da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye

Bursa’da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye

Bursa'da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye
Bursa'da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye
service

Bursa’da su kaynakları ve verimli ovaları ile bilinen şehir, ‘su şehri’ kimliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Yağışların beklentilerin altında kalması, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama, su rezervlerinde ciddi bir gerilemeye yol açtı. Bursa’nın içme suyu barajlarında seviye hızla düşerken, sulama göletleri ve akarsular kurumaya başladı.

Barajlar Tehlike Sinyal Veriyor

Bursa’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı ve Nilüfer Barajı’nda doluluk oranları geçen yıla göre önemli düşüşler kaydetti. Geçen yıl yüzde 93 doluluğa sahip olan Nilüfer Barajı’nda bu yılki su seviyesi yüzde 57’ye düşerken, Doğancı Barajı’nda da yüzde 53 olan oran yüzde 50’ye geriledi. Ağustos ayının 3. haftası itibarıyla Nilüfer Barajı’nda son 10 yılın en düşük su seviyesi gözlenirken, Doğancı Barajı’nda da son 10 yılın en düşük 3. su seviyesi kayıtlara geçti.

Bursa'da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye

Tarımsal Sulama Göletleri Kuruma Noktasında

İçme suyu konusunda barajlarda yaşanan düşüş, tarımsal sulama göletlerinde de kendini gösterdi. Kestel ilçesine bağlı Gözede köyü sakinleri, tarımsal amaçlı suya erişemedikleri gerekçesiyle eylem yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gözede Sulama Göleti’nde küresel ısınmaya bağlı aşırı kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğünü ve tankerlerle su takviyesi yapıldığını açıkladı. Yaz aylarında Gürsu ve Kestel bölgesindeki köylerin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı ve bölgedeki birçok akarsu da kuruma noktasına geldi.

Bursa'da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye

Bilinçsiz Sulama ve Kaynak İsrafı

Bölgede bilinçsiz tarımsal sulamanın yaygın olduğu belirtiliyor. Çiftçilerin hortum ve mazot masraflarını azaltmak için salma sulamayı tercih etmesi nedeniyle önemli bir su israfı yaşandığı ifade ediliyor. İlgili kurumlar, çiftçilere damlama sulama kurulması yönünde çağrıda bulunuyor.

Bursa'da Su Rezervleri Tehlikede: 10 Yıllık En Düşük Seviye

İznik Gölü’nde Tehlike Çanları

Türkiye’nin en büyük gölleri arasında yer alan İznik Gölü’nde de çekilme devam ediyor. Uzmanlar, yağış yetersizliğine bağlı olarak çekilmenin önümüzdeki aylarda daha da artacağını öngörüyor. İznik Gölü’ndeki durumu TBMM’ye taşıyan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, gölden su çekiminin durdurulması gerektiğini, aksi takdirde gölün daha da tehlikeye gireceğini belirtti. Orhangazi Ziraat Odası ve bazı mahalle muhtarları da göldeki çekilmeye dikkat çekmek ve tesislerin gölden su çekmesinin durdurulması için başlatılan kampanyaya destek veriyor.

Bursa’da su rezervleri tehlikede. ‘Su şehri’ olarak bilinen Bursa, kuraklığın etkileri ve bilinçsiz su kullanımının sonucunda su kaynaklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Yetkililerin, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için acil önlemler alması gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir