USD34,08
EURO38,09
JPY0,240300
RUB0,369800
GBP45,35
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.841,59
BTC63.701,94
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Çimko’nun 80 Milyon TL’lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar

Çimko’nun 80 Milyon TL’lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar

Çimko'nun 80 Milyon TL'lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar
Çimko'nun 80 Milyon TL'lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar
service

Çimko, 80 milyon TL’lik çevre yatırımıyla sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yaparak, gezegenin geleceğine yönelik sorumluluklarını üstleniyor. Şirket, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, çevresel olarak sürdürülebilir, sosyal açıdan sorumlu ve iyi yönetilen kurumsal uygulamalarla daha istikrarlı ve kapsayıcı bir büyüme hedefliyor.

Çimko’nun 2023 Sürdürülebilirlik Yol Haritası

Çimko, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, 2053 Türkiye ‘Net Sıfır’ hedefi doğrultusunda, 2026 ve 2024 yıllarına ilişkin şirket hedefleri ile somutlaştırılan sürdürülebilirlik yol haritası doğrultusunda kaydettiği ilerlemeleri paylaşıyor.

Çimko'nun 80 Milyon TL'lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar

Sürdürülebilirlik Odaklı 6 Ana Alan

Çimento ve beton üretimindeki 30 yıla yakın tecrübesiyle sürdürülebilirlikte de öncü çalışmaları hayata geçiren Çimko, dünyadaki en iyi uygulamaları ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı göz önünde bulundurarak belirlediği 6 ana odak (iş sağlığı ve güvenliği, biyoçeşitlilik, iklim ve çevrenin korunması, sürdürülebilir şehirler ve inşaat, paydaşlarla ilişkiler ve tedarik zinciri) çerçevesinde; kısa vadede 2026, orta vadede 2034 ve nihayetinde Türkiye’nin de ‘net sıfır’ hedeflediği 2053 yılına ilişkin iddialı bir sürdürülebilirlik yol haritası belirledi.

Çimko'nun 80 Milyon TL'lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar

Çevre Yatırımının Önemi

Çimko CEO’su Dr. Önder Kırca, gezegenin geleceğine yönelik sorumluluklarının bilincinde olduklarını vurgulayarak, düşük karbon salımına geçişe destek vermenin iş stratejilerinin merkezinde yer aldığını belirtiyor. Kırca, şirketin 2023 yılında 80 milyon TL tutarında çevre yatırımı gerçekleştirdiğini açıklayarak, ‘Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek misyonuyla, mevcut iyi uygulamalarımızı yeni stratejik inisiyatiflerle destekleyerek, kendimizi ‘İleri’ seviye bir sürdürülebilirlik oyuncusu olarak konumlandırmayı hedefliyoruz’ dedi.

Çimko'nun 80 Milyon TL'lik Çevre Yatırımı: Sürdürülebilir Gelecek İçin Adımlar

Alternatif Yakıtlar ve Yenilenebilir Enerji Yatırımı

Çimento sektöründe fosil yakıtlar yerine biyokütle içerikli alternatif yakıtların kullanımı, sektörün karbon emisyonlarını azaltma yolundaki en önemli adımlardan birini oluşturuyor. Çevre yatırımının %80’i alternatif yakıt, %9’u yenilenebilir enerji ve %11’i diğer çevresel faaliyetler için kullanıldı. Çimko, tüm tesislerinde 2023 yılında 102.602 ton ek yakıt /alternatif yakıt kullanarak önemli ölçüde fosil yakıt tasarrufu sağladı. Şirket, 2023 yılında yaklaşık 55 milyon dolar yatırımla 6 adet güneş enerjisi santrali (GES) kurarak, güneş enerjisine geçişini hızlandırdı.

Su Tüketimi ve Klinker Kullanımı

Çimko, su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştiriyor ve tasarruf sağlamak için tüketim miktarlarını izliyor. 2023 yılında fabrika ve hazır beton tesislerinde kullanılan suyun yüzde 27’si geri kazanılarak yeniden kullanıldı. Çimko, 2030 yılına kadar yüzde 75, 2034 yılına kadar ise yüzde 70 klinker kullanmayı hedefliyor.

Kadın İstihdamının Önemi

Sektörde kadın istihdamının artmasını destekleyen Çimko, kadınların daha az görev aldığı pozisyonlara odaklanıyor ve sahaları kadın mühendislere uygun hale getiriyor. 2023 yılında kadın yönetici oranını yüzde 22’ye çıkaran Çimko, lise ve üniversitelerde kadın yetenek havuzu oluşturmayı ve özellikle Çimko’da çalışan kadın mühendisler aracılığıyla üniversite öğrencilerinin kariyer kararlarını etkilemeyi planlıyor.

Çimko, 80 milyon TL’lik çevre yatırımıyla, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için önemli adımlar atıyor. Şirket, çevresel sürdürülebilirliğe, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve kadın istihdamına odaklanan yatırımlarıyla, gelecek nesiller için daha iyi bir dünya yaratmayı amaçlıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir