USD34,26
EURO37,64
JPY0,231700
RUB0,355900
GBP44,84
EURO/USD1,10
BIST9.114,85
GR. ALTIN2.915,31
BTC63.440,48
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çin Yuanı Küresel Ticarette Yükseliyor: %21,1 Artış

Çin Yuanı Küresel Ticarette Yükseliyor: %21,1 Artış

Çin Yuanı Küresel Ticarette Yükseliyor: ,1 Artış
Çin Yuanı Küresel Ticarette Yükseliyor: %21,1 Artış
service

Çin’in ulusal para birimi yuan, küresel ticaretteki kullanımını hızla artırıyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) yayınladığı verilere göre, bu yılın ilk 8 ayında yuan cinsinden sınır aşırı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre %21,1 artış kaydetti. Bu artış, yuan’ın küresel ticaretteki konumunu güçlendirdiğinin bir göstergesi.

Yuan’ın Küresel Ticaretteki Kullanımı Artıyor

Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) yayınladığı rapora göre, yuan cinsinden sınır aşırı ödemeler, Ocak-Ağustos 2024 döneminde 41,6 trilyon yuana (5,9 trilyon dolar) ulaştı. Yuan cinsinden ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre %21,1 artarken Çin’in toplam sınır aşırı ticaret ödemelerinin %26,5’ini oluşturdu.

Çin Yuanı Küresel Ticarette Yükseliyor: ,1 Artış

Yuan’ın Küresel Para Transferleri İçindeki Payı

Dünya Bankalar Arası Mali İletişim Birliği (SWIFT) verilerine göre, yuanın küresel para transferleri içindeki payı temmuzdaki %4,74 seviyesinden ağustosta %4,69’a gerilese de Çin para birimi 10 aydır %4’lük payını koruyor. Çin yuanı, ABD doları, Euro ve sterlinin ardından ödemlerde en fazla kullanılan dördüncü para birimi konumunda bulunuyor.

Çin Yuanı Küresel Ticarette Yükseliyor: ,1 Artış

Çin Hükümeti Yuan’ın Uluslararası Kullanımını Artırmayı Hedefliyor

ABD doları halen ticarette, yatırımlarda ve rezerv para birimi olarak hakim konumunu sürdürürken Çin hükümeti, yuanın uluslararası ticaretteki kullanımını artırmaya yönelik adımlarla para biriminin etkinliği güçlendirmeyi hedefliyor. Çin, son 10 yılda 31 ülke ile döviz takas anlaşmaları imzalayarak karşılıklı ticarette yerele para birimlerinin kullanımını teşvik etti.

Yuan’ın Yatırım ve Rezerv Para Birimi Olarak Kullanımı Sınırlı

Öte yandan yuan bir yatırım aracı ve rezerv olarak halen tercih edilen bir para birimi konumunda değil. Bunda, Çin’de yuan hesaplarının ve döviz kurunun kontrol altında tutulması, yurt dışında alış satışının kısıtlı olması etkili oluyor. IMF verilerine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde merkez bankaları dünya genelinde 245,2 milyar dolar değerinde yuan rezervi tutarken, rezerv miktarı geçen yılın aynı döneminde göre %0,15 azaldı.

Yuan’ın küresel ticaretteki kullanımı artmaya devam ediyor, ancak yatırım ve rezerv para birimi olarak kullanımı hala sınırlı. Çin hükümetinin yuanın uluslararasılaşması için daha fazla adım atması bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir