Dünyanın en büyük çelik ihracatçısı olan Çin’de çelik talebinin 6 yıl sonra ilk kez küresel talebin yarısının altına inmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üreticilerde endişeleri artırdı. Çin’in gayrimenkul sektöründeki zayıflamanın metale olan talebi düşürmesi, ülkenin ihracata yönelmesine neden oluyor.
Çin’in Çelik Talebi Düşüyor
Çin’in çelik talebinin 6 yıldır ilk kez küresel talebin yarısının altına düştüğünü gösteren veriler, endişeleri artırdı. Gayrimenkul sektöründe talebin daha da gerilemesi bekleniyor ve Çin’in 2025 yılında ihracata odaklanmaya devam etmesi bekleniyor.
Ucuz Çin Çelik İhracatı Dünya Pazarlarını Etkiliyor
Çin’in iç piyasada satamadığı çeliği dünya pazarlarına pompalamaya devam etmesi, ucuz Çin çeliğinden zaten rahatsız olan ülkelerin tepkisini çekiyor. Çin’in artan ihracatı, Türkiye ve Endonezya gibi ülkelerde yerel üreticilere zarar veriyor.
Üreticiler Tarafından Uygulanan Önlemler
Türkiye ve Endonezya gibi ülkeler ucuz Çin çeliği akışının yerel üreticilere zarar verdiğini öne sürerek antidamping vergileri uyguluyor. Devlet destekli China Trade Remedies Information’ın verilerine göre, bu yıl Çin çelik ürünlerine karşı yaklaşık 28 ticaret telafi davası açıldı.
Çin Çelik İhracatının Geleceği
Wood Mackenzie, Çin çeliğinin düşük maliyeti ve Güneydoğu Asya, MENA Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Hindistan’dan gelen artan talep, 2025 ve sonrasında Çin’in çelik ihracatı için yukarı yönlü riskler oluşturduğunu söylüyor.
Çin’in çelik ihracatının artması, dünya çelik pazarında rekabeti artıracak ve Türkiye gibi üreticileri zorlayacak. Çin’in bu politikasının global çelik sektörü üzerindeki etkileri önümüzdeki yıllarda daha da belirginleşecek.