Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Çin’in petrol talebindeki artışın 2025 yılında zayıf kalmasının beklendiğini söyledi. Birol, Çin ekonomisinin otomobil filosunu elektriklendirmesi ve daha yavaş bir hızda büyümesi nedeniyle bu durumun yaşanacağını belirtti.
Çin’in Petrol Talebi 2025’te Yavaşlayacak
IEA Başkanı Birol, Singapur Uluslararası Enerji Haftası konferansı çerçevesinde yaptığı açıklamada, Çin ekonomisinin ortalama yüzde 6,1 büyüdüğü son on yılda küresel petrol talebi artışının yüzde 60’ından fazlasını oluşturduğunu söyledi. Ancak, Çin’in ekonomik büyüme hızının yavaşlaması, petrol talebindeki artışı da sınırlayacak.
Elektrikli Araçlar Talebin Azalmasına Neden Oluyor
Birol, Çin ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesi nedeniyle giderek daha az enerjiye ihtiyaç duyacağını belirtti. Özellikle geleneksel otomobillere göre maliyet açısından rekabetçi hale gelen elektrikli araçlara olan talebin artması, petrol talebinin azalmasına katkıda bulunuyor.
Petrol Fiyatlarında Sessiz Bir Tepki Bekleniyor
Birol, Pekin’in ekonomik büyümeyi canlandırmayı amaçlayan son mali açıklamalarının piyasa beklentilerini karşılamadığını ve Çin’in petrol talebinde büyük bir artış görmenin zor olacağını söyledi. Petrol fiyatlarında sessiz bir tepki görmemizin iki nedeni var; biri talebin bu yıl zayıf olması ve gelecek yıl da zayıf olacağı beklentisi, diğeri ise petrokimyasallar olmasaydı Çin’in petrol talebinin bu yıl yatay seyredecek olması.
OPEC Dışı Üreticilerden Gelen Arz, Petrol Fiyatlarını Sınırlayabilir
Birol, petrol fiyatlarını sınırlayan bir diğer faktörün de OPEC dışı üreticilerden gelen arzın küresel petrol talebi artışından daha yüksek olması olduğunu belirtti. Bu durum, OPEC’in 2025 yılında üretim kısıntılarını gevşetmesi ihtimalini de güçlendiriyor.
IEA Başkanı Birol, Çin’in petrol talebindeki artışın 2025 yılında zayıf kalmasının beklendiğini belirtti. Elektrikli araçlara olan talebin artması ve ekonomik büyümenin yavaşlaması, petrol talebindeki artışı sınırlayacak faktörler olarak öne çıkıyor.