USD34,24
EURO37,53
JPY0,230100
RUB0,351000
GBP44,82
EURO/USD1,10
BIST8.989,68
GR. ALTIN2.873,40
BTC61.982,50
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çin’in Türkiye’ye DTÖ Şikayeti: Boş Bir Çaba mı?

Çin’in Türkiye’ye DTÖ Şikayeti: Boş Bir Çaba mı?

Çin'in Türkiye'ye DTÖ Şikayeti: Boş Bir Çaba mı?
Çin'in Türkiye'ye DTÖ Şikayeti: Boş Bir Çaba mı?
service

Çin’in Türkiye’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etmesi, Türkiye’nin otomotiv sektörüne uyguladığı ek gümrük vergileri ve kısıtlamaları nedeniyle yaşandı. Uzmanlar, Çin’in bu şikayetin sonuçsuz kalacağını düşünüyor.

Türkiye’nin Korumacı Politikaları

Dünya Ticaret Örgütü eski müzakerecisi Şahin Yaman, Türkiye’nin otomotiv sektöründe uyguladığı ek gümrük vergilerini ve diğer kısıtlamaları korumacı olarak değerlendirdi. Yaman, Türkiye’nin bu önlemlerin ABD ile yaşanan ticaret savaşları bağlamında, Atlantik, NATO ve Batı ittifakıyla birlikte hareket etme amacı taşıdığını belirtti.

Çin'in Türkiye'ye DTÖ Şikayeti: Boş Bir Çaba mı?

Çin’in DTÖ’ye Şikayeti

Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye’nin uyguladığı ek gümrük vergilerine yönelik konsültasyona giderek Dünya Ticaret Örgütü’nün ‘Anlaşmazlıkların Halli Organı’ndan kendilerine yönelik meşru bir hukuki karar çıkacağını düşünüyor. Yaman, Çin’in bu beklentisinin büyük bir ihtimalle gerçekleşeceğini ancak DTÖ’nün ‘Temyiz Organı’nın fonksiyonlarını kaybetmiş olması nedeniyle buradan etkili bir tedbir alınmasının mümkün olmayacağını ifade etti.

Çin’in Türkiye’ye DTÖ’ye şikayet etmesi, Türkiye’nin otomotiv sektörüne uyguladığı korumacı politikaların bir sonucu. Uzmanlar, Çin’in bu şikayetin sonuçsuz kalacağını düşünüyor. DTÖ’nün ‘Temyiz Organı’nın işlevsiz olması, Çin’in etkili bir sonuç elde etmesini zorlaştırıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir