USD35,96
%0.09
EURO37,34
%-0.03
JPY0,234000
%0.0021
RUB0,357500
%0.11
GBP44,95
%0.01
EURO/USD1,04
%-0.13
BIST9.807,10
%0.33
GR. ALTIN3.285,94
%-0.01
BTC98.108,69
%0.36
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deutsche Bank’tan TCMB’nin faiz indirim sürecine yönelik dikkat çeken tahminler

Deutsche Bank’tan TCMB’nin faiz indirim sürecine yönelik dikkat çeken tahminler

Deutsche Bank ekonomistleri, TCMB'nin nisan sonrası faiz indirimlerinde alanının daralacağını öngörüyor. Enflasyon tahmini ise sabit kaldı.

Deutsche Bank'tan TCMB'nin faiz indirim sürecine yönelik dikkat çeken tahminler
Deutsche Bank'tan TCMB'nin faiz indirim sürecine yönelik dikkat çeken tahminler

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye ekonomisine ve ‘nin faiz indirim sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ocak ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde geldi

Yiğit Onay, Ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ancak Merkez Bankası’nın projeksiyon aralığı içinde kalmaya devam ettiğini belirtti. Onay, yüksek enflasyonun hizmet sektöründeki fiyat baskıları, sağlık harcamaları ve yılbaşı zamlarından kaynaklandığını ifade etti.Deutsche Bank'tan TCMB'nin faiz indirim sürecine yönelik dikkat çeken tahminler

Yıl sonu tahmini sabit

Deutsche Bank, yıl sonu için %28’lik enflasyon tahminini koruyor. Onay, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon sürecini risk altına sokabileceğini söyledi. Ayrıca, Türk lirasının reel değerlenmesinin 2025’te daha güçlü olmayacağını ifade etti.

Faiz indirimlerinde kritik dönem nisan sonrası

Onay, Merkez Bankası’nın mart ve nisan aylarında toplamda 250 baz puanlık faiz indirimi yapabileceğini öngördü. Ancak, enflasyon baskıları nedeniyle nisan sonrası dönemde faiz indirimleri için alanın daralacağını belirtti. Yıl sonu faiz oranı tahmininin %32,5 olduğunu vurguladı.

Türk lirasında reel değer kaybı olasılığı

Onay, Türk lirasının reel değerlenmesinin dezenflasyon sürecinde kritik bir rol oynadığını ifade etti. İlk 6 ayda TL’nin aylık %1,5-2 nominal değer kaybı yaşayabileceğini ve yılın ikinci yarısında reel değer kaybı olasılığının masada olabileceğini söyledi.

Swap düzenlemelerinin rolü

Swap kısıtlamalarının TL’nin oynaklığını kontrol altında tuttuğunu belirten Onay, Merkez Bankası’nın bu politikayı sürdüreceğini öngördü. Orta ve uzun vadede swap kısıtlamalarında esneme olabileceğini ancak kısa vadede böyle bir beklentileri olmadığını aktardı.

Türk tahvillerine yabancı ilgisi artıyor

Onay, Türk tahvillerinin gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek getiriyi sunduğunu ve yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını belirtti. Kısa vadede dalgalanmalar beklenirken, yıl sonuna kadar faizlerin bir miktar daha gerileyebileceğini ifade etti.

Deutsche Bank ekonomistleri, TCMB’nin faiz indirim sürecine ilişkin dikkat çekici tahminler paylaştı. Enflasyondaki riskler ve TL’nin reel değerlenmesi sürecin kritik unsurları olarak öne çıkıyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir