Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun tahminlerden daha hızlı düşebileceğini söyledi, ancak zaferin henüz ilan edilemeyeceğini belirtti. Lagarde, Bloomberg International’a verdiği demeçte, enflasyonun 2025’te hedefe ulaşmasını beklediklerini, ancak bunun tam zamanını bilmediklerini söyledi.
Enflasyon Hedefine Yaklaşma
AMB Başkanı, enflasyon verilerinin ‘güven verici’ olduğunu vurgulayarak, enflasyonun düşüş trendinde olduğunu ve hedefe doğru ilerlediğini söyledi. Ancak, enflasyonun tam olarak yendiğini söylemek için henüz erken olduğunu da ekledi.
Faiz İndirimlerinin Devamı
Lagarde, faiz indirimlerinin devam edeceğini ancak hızının belirleneceğini belirtti. AMB, geçen hafta faiz oranlarını düşürmüştü. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Eylül ayında yüzde 1,7’ye geriledi, ancak AMB yıl sonuna doğru yeniden artış olacağını öngörüyor.
Dikkatli Olma Çağrısı
Lagarde, enflasyonun yeniden yükselme olasılığına karşı uyarıda bulundu. ‘Dikkatli olmalıyız, hızlı sonuçlara varmamalıyız’ dedi. AMB, enflasyonun düşüş trendini sürdürmesini sağlamak için dikkatli bir şekilde ilerleyeceğini vurguluyor.
Lagarde’ın açıklamaları, AMB’nin enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduğunu ve gerekli adımları atmaya hazır olduğunu gösteriyor. Ancak, enflasyonun yeniden yükselme olasılığına karşı dikkatli olunması gerektiğini de vurguluyor.