USD34,26
EURO37,83
JPY0,234400
RUB0,360300
GBP45,17
EURO/USD1,10
BIST8.903,37
GR. ALTIN2.928,72
BTC61.347,60
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emtia Piyasası 2023’te %27,7 Yükseldi: Altın Rekor Kırdı, Bakır Tarihi Zirvesine Ulaştı

Emtia Piyasası 2023’te %27,7 Yükseldi: Altın Rekor Kırdı, Bakır Tarihi Zirvesine Ulaştı

Emtia Piyasası 2023'te ,7 Yükseldi: Altın Rekor Kırdı, Bakır Tarihi Zirvesine Ulaştı
Emtia Piyasası 2023'te %27,7 Yükseldi: Altın Rekor Kırdı, Bakır Tarihi Zirvesine Ulaştı
service

Emtia piyasası bu yıl Fed’in politika faizinde indirime gitmesi sonrasında talebin artacağına ilişkin beklentilerin öne çıkması, jeopolitik riskler, ABD’nin yaptırım kararları, Çin’in ekonomisini güçlendirmek için attığı adımlar ve kurak hava koşullarının etkisiyle yükseliş eğiliminde hareket etti. Emtia piyasasında, geçen yılın ardından görülen satış baskısının devamında özellikle merkez bankalarının faiz indirimlerine başlaması ve jeopolitik risklerin etkisiyle bu yılın 9 ayında yükseliş eğilimi hakim oldu.

Emtia Piyasasında Yükseliş Trendi

Emtia piyasasında bu yıl sert dalgalanmalar görülmesine karşın genel olarak pozitif bir seyir izleniyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde indirime gitmesi sonrasında talebin artacağına ilişkin beklentilerin öne çıkması, jeopolitik riskler, ABD’nin yaptırım kararları, Çin’in ekonomisini güçlendirmek için attığı adımlar ve kurak hava koşullarının etkisiyle emtia piyasası için bu yıl destekleyici faktörler olarak öne çıktı. ABD’nin Çin’e yönelik yaptırım kararlarına Çin’den misilleme gelebileceğine ilişkin öngörüler ile küresel çapta hava olayları da emtia piyasasında yükselişi tetikleyen diğer sebepler arasında.

Emtia Piyasası 2023'te ,7 Yükseldi: Altın Rekor Kırdı, Bakır Tarihi Zirvesine Ulaştı

Altın Fiyatlarında Rekor Seviyeler

Yılın 9 ayında ons bazında altın yüzde 27,7, gümüş yüzde 31 değer kazanırken, platin yüzde 1,2, paladyum yüzde 8,8 değer kaybetti. Bu dönemde, altının ons fiyatı 2 bin 685,61 dolarla rekor seviyeyi test etti. Analistler, Fed’in faiz indirimlerine başlaması, merkez bankalarının altın alımları ve altının güvenli liman özelliğinin artmasıyla altının ons fiyatının 2 bin 900 dolar seviyelerine kadar çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

Emtia Piyasası 2023'te ,7 Yükseldi: Altın Rekor Kırdı, Bakır Tarihi Zirvesine Ulaştı

Bakır Fiyatlarında Tarihi Zirve

Tezgah üstü piyasada libre bazında fiyatlar bakırda yüzde 17,6, kurşunda yüzde 3,9, alüminyumda yüzde 9,4, nikelde yüzde 7, çinkoda yüzde 16 arttı. Bakırın libresi bu yıl 5,25 dolarla tarihi zirveyi gördü. Analistler, küresel imalat sektöründe büyümeye yönelik işaretler ve bakır piyasasında sıkılaşan koşullarla bakır fiyatlarındaki yükselişlerin devam edebileceğine vurgu yaptı.

Gümüş ve Paladyum Fiyatlarında Yükseliş ve Düşüş

Küresel çapta madenlerde gümüş üretiminin yavaşlaması ve endüstriyel alanda talebin artmasıyla bu ürünün fiyatı yükseldi. Analistler, Çin’in, büyük miktarlarda üretmeye devam ettiği güneş panellerinde önemli bir malzeme olan gümüşün ithalatını artırabileceğine işaret etti. Öte yandan paladyum fiyatları ise elektrikli araçların yaygınlaşmasının normal otomobillere talebi azaltabileceğine dair endişelerle düştü.

Enerji Fiyatlarında Karışıklık

Enerji grubuna bakıldığında Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,5 azalırken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın İngiliz Termal Birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 16,3 artış kaydetti. Orta Doğu’da devam eden gerginlik ve Beryl Kasırgası endişelerine karşın Brent petrol fiyatları geriledi. Analistler, kasırga başlamadan önce önlem almak için üreticilerin yaptığı stokların Brent petrol fiyatlarındaki yükselişi engellediğini söyledi.

Tarım Ürünleri Fiyatlarında Değişimler

Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar, buğdayda yüzde 7, mısırda yüzde 9,9, soya fasulyesinde yüzde 18,6 pirinçte yüzde 2,1 azaldı. Buğdayın kile fiyatı, 5,1425 dolarla Ağustos 2020’den bu yana, mısırın kile fiyatı ise 3,85 dolarla Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Intercontinental Exchange’de libre bazında fiyatlar, kahvede yüzde 43,5, şekerde yüzde 9,2 artarken, pamukta yüzde 9,1 azaldı.

Kakao Fiyatlarında Rekor Yükseliş

11 bin 722 dolarla tarihi zirveyi gören kakaonun ton başına fiyatı ise yılın 9 ayında yüzde 84 artış kaydetti. Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı almasıyla kakao fiyatları bu yıl rekor kırdı. Kakao arzında sorunların ana nedeni uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları gösterilirken, bitki hastalıkları da mahsulü etkiledi.

Emtia piyasası 2023’te Fed’in faiz indirimleri, jeopolitik riskler ve Çin’in ekonomik büyüme çabaları nedeniyle yükseliş trendi gösterdi. Altın ve bakır en dikkat çekici performansları sergiledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir