USD34,54
%0.31
EURO36,54
%0.67
JPY0,223700
%0.0004
RUB0,345900
%0.42
GBP43,69
%0.57
EURO/USD1,06
%0.38
BIST9.363,55
%-0.28
GR. ALTIN2.878,46
%1.46
BTC91.728,14
%2.09
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emtia Piyasasında Dolar Baskısı: Altın 4,55 Düştü

Emtia Piyasasında Dolar Baskısı: Altın 4,55 Düştü

Emtia Piyasasında Dolar Baskısı: Altın 4,55 Düştü
Emtia Piyasasında Dolar Baskısı: Altın 4,55 Düştü
service

Emtia piyasasında geçen hafta dolar baskısı yoğun bir şekilde hissedildi. Altının ons fiyatında 14 Haziran 2021 haftasından bu yana en hızlı haftalık gerileme yaşandı. Bu durum, piyasalarda endişe yarattı.

Dolar Endeksi Zirvede

ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrası Fed’in faiz indirimlerini erteleyebileceği endişesi, doların son 1 yılın zirvesine ulaşmasına neden oldu. En büyük tüketici Çin’den gelen ekonomik veriler de piyasaları olumsuz etkiledi. Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin faiz indirimlerinde acele edilmesini gerektirecek sinyaller vermediğini açıkladı. Enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye inebileceğine inandıklarını belirtti. Ancak üretici fiyatlarında öngördüklerinden daha fazla artış yaşandığını da sözlerine ekledi.

Emtia Piyasasında Dolar Baskısı: Altın 4,55 Düştü

Çin’den Karışık Veriler

Çin’in 1,4 trilyon dolarlık teşvik paketi yetersiz bulundu. Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde daha yüksek tarifeler tehdidiyle baz metaller düşüş yaşadı. Haftanın son işlem gününde Çin’den gelen karışık veriler, satış baskısını bir nebze olsun azalttı. Altının ons fiyatı, dolar endeksinin son bir yılın zirvesine ulaşması ve yükselen tahvil faizleri ile haftayı yüzde 4,55 kayıpla tamamladı.

Emtia Piyasasında Dolar Baskısı: Altın ve Diğer Metaller

Ons bazında gümüş yüzde 3,35, platin yüzde 3,26, paladyum yüzde 3,51 değer kaybetti. Çin’de ekim ayı alüminyum üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 arttı. Gine’de boksit ihracatının durdurulmasıyla ham madde fiyatları yükseldi. Artan alüminyum fiyatları, üretim maliyetlerini dengeledi. Çin’in kuraklık sezonu, hidroelektrik arzını azaltarak enerji fiyatlarını artırabilir ve üretimin azalmasına yol açabilir.

Brent Petrol ve Doğalgaz

Brent petrolün varil fiyatı, küresel makro ekonomik veriler sonrası negatif seyretti. OPEC, Çin’e yönelik endişeler nedeniyle 2024 talep tahminini düşürdü. ABD ham petrol stoklarının artması, arz fazlası endişelerini artırdı. Damıtılmış yakıt ve benzin stoklarında düşüşler yaşandı. Çin’in ham petrol işleme miktarı ekim ayında yıllık yüzde 4,6 düştü. Uluslararası Enerji Ajansı, 2025 yılında petrol arzının talebi aşacağını öngördü. OMV, Gazprom ile ödeme anlaşmazlığı nedeniyle Avusturya’ya doğalgaz tedarikini durdurdu.

Tarım Ürünlerinde Son Durum

Brezilya’daki kuraklık, soya fasulyesi ekimlerinde gecikmelere neden oldu. Çin, ekim ayında 8,7 milyon ton soya fasulyesi ithal etti. Hindistan’ın pirinç stokları kasım ayında 29,7 milyon metrik tona ulaşarak rekor kırdı. SLC Agricola, üçüncü çeyrekte rekor pamuk verimliliği elde etti. Lavazza’nın CEO’su, kahve fiyatlarının iki katına çıkabileceğini belirtti. Gana, çiftçilere ödenen sabit kakao fiyatını 3.062 dolara yükseltti.

Emtia piyasası, geçen hafta dolar baskısı, Çin’den gelen veriler ve diğer gelişmelerle hareketli bir hafta geçirdi. Altın başta olmak üzere birçok emtia fiyatında düşüşler yaşandı. Bu durum, piyasaların geleceğine dair belirsizlikleri artırdı.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir