USD35,32
%-0.13
EURO36,53
%-0.31
JPY0,226200
%0.0013
RUB0,316800
%-1.02
GBP43,93
%-0.82
EURO/USD1,03
%-0.38
BIST9.926,07
%0.97
GR. ALTIN2.998,83
%0.47
BTC96.780,90
%2.32
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Enerji Tarifeleri Karşılaştırması – Hangi Tarifeyi Seçmelisiniz?

Enerji Tarifeleri Karşılaştırması – Hangi Tarifeyi Seçmelisiniz?

Enerji Tarifeleri Karşılaştırması - Hangi Tarifeyi Seçmelisiniz
Enerji Tarifeleri Karşılaştırması - Hangi Tarifeyi Seçmelisiniz
service

Ülkemizde, elektrik piyasası devlet tekelinde olmayıp, belirli şartları yerine getiren özel şirketlerin de dahil olduğu bir konumdadır. Söz konusu durum karşısında uygulanan elektrik tarifeleri, elektrik tedarikçileri gibi değişmektedir. Her ne kadar elektrik tedarikçilerinin sayısı artsa da devlet düzenleme ve denetleme görevine devam etmektedir. Böylece hem firmaların hem de tüketicilerin hakları, yapılan düzenlemeler ışığında koruma altına alınmaktadır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen “Ulusal Elektrik Tarifesi”, sektörde uygulanan tarifedir. Herhangi bir elektrik tedarikçisi ile çalışmayan tüketiciler ulusal elektrik tarifelerinde belirlenen fiyat üzerinden tüketimini gerçekleştirir. Serbest kullanıcılar ise tedarikçi firmaların çeşitli indirimlerle sunduğu elektrik hizmetinden faydalanmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Minas Enerji aracılığıyla ulaşabileceğiniz gibi, firmanın sunduğu avantajlı tarifeleri de değerlendirebilirsiniz. Böylece ay sonu faturalarınızda tasarruf etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Elektrik Tarifeleri Nelerdir?

Elektrik tarifelerinin neler olduğunu anlamak için öncelikle elektrik tarifesi nedir? sorusuna yanıt bulmak gerekiyor. Elektrik tarifeleri, kullanımına, amacına ve miktarına göre farklılaşarak fiyatlanmasıdır. Elektrik tarifeleri temelinde, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu” tarafından yılın üç döneminde yayınlanan “Ulusal Tarifeleri” barındırır. Elektrik piyasasının devlet tekelinden çıkarak serbestleşmesi ve tüketicilerin tedarikçi firma seçme hakkını elde etmesi halinde “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” ortaya çıkmıştır. Böylece elektrik tarifeleri, farklı tüketim alışkanlığına sahip kişiler için çeşitlenmiştir. Ulusal tarife fiyatları baz alındığında, bir yıllık döneminiz boyunca;

  • Mesken Aboneleri: 5.000 kWh ve üzeri
  • Ticarethane ve Sanayi Aboneleri: 15.000 kWh ve üzeri
  • Tarımsal Faaliyetler ve Diğer Tüketiciler: 100.000.000 kWh

üzeri elektrik tüketimi sağlayan firmalar ve kişiler, tedarikçi firmaların tarife paketleri arasından tercih yapabilecekler. 1 Şubat 2025 tarihi itibariyle geçerli olacak bir limitler, kullanıcı faturalarına da yansıyacaktır.

Elektrik Tarifeleri Nasıl Belirlenir?

Elektrik piyasasında ana tarife, yukarıda belirtilen “Ulusal Elektrik Tarifesi’dir.” Bu temel tarife EPDK tarafından belirlenir ve resmi olarak yayınlanmasıyla geçerli olur. Tedarikçi firmalar, ulusal elektrik tarife fiyatları üzerinden çeşitli indirimler sağlayarak tüketiciye enerji imkanı sağlıyor. Söz konusu bu tarife, tedarikçi firmadan hizmet almayan, yıllık tüketimi 1.000.000 kWh’ın altında olan, Mesken ve Tarımsal Sulama abone gruplarındaki tüketicileri arasında yer almayan kişileri kapsamaktadır. Yıllık elektrik tüketim miktarı, 1.000.000 kWh’ın üzerinde olan, “Sanayi, İşletme, Aydınlatma” grupları içerisinde yer alan kullanıcılar ve yıllık enerji tüketimi 10.000.000 kWh’ın üzerinde olan “Mesken ve Tarımsal Sulama” abonelikleri “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” imkanlarından faydalanabilirler.

Son Kaynak Tedarik Tarifesi Nedir?

“Son Kaynak Tedarik Tarifesi”, yıllık elektrik tüketimi EPDK tarafından belirlenen limitin üzerinde olan fakat özel bir tedarikçi ile anlaşmayan tüketicilerin tabii olduğu tarifedir. Bu tarife kendi içerisinde, düşük tüketimli tüketiciler için son kaynak tarifesi (ulusal tarife), yüksek tüketimli tüketiciler için son kaynak tarifesi olarak farklılaşır. Yüksek tüketimli tarife kapsamında yer alan aboneler; “ “Sanayi, Ticarethane, Aydınlatma vb.” gruplar olup, tüketim limiti 1 milyon kWh’dir. “Mesken ve Tarımsal Faaliyetler” içerisinde olan grupların tüketim miktarı ise 10 milyon kWh’dir.

Son kaynak tedarik tarifesine geçiş yapmak için bu limitlerin üzerinde tüketime sahip olmak ve herhangi bir tedarikçi firmayla anlaşmamış olmak şarttır. Belirtilen koşullar sağlandığı takdirde, bu tarifenin imkanlarından faydalanabilirsiniz. Son kaynak tedarik tarifesi fiyatı; Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) tarafından gelen birim fiyatlarına, EPDK tarafından açıklanan katsayının eklenmesiyle oluşur. Son kaynak tedarik tarifesine nasıl geçerim? sorusu üzerine araştırma yapıyorsanız, tüketim limitinizi kontrol etmeli ve bu doğrultuda bir yol izlemelisiniz.

Tek Zamanlı Tarife Nedir?

Tek zamanlı tarife; günün her saati tek bir fiyat üzerinden hesaplama yapılarak faturaların fiyatlandırılmasıdır. Tek zamanlı tarifede kullanıcılar, elektriği günün her saati aynı birim fiyatı üzerinden kullanılırlar. Basit bir hesaplamaya sahip olup, kullanıcılar kolaylıkla fatura hesaplaması yapabilirler. Söz konusu bu tarife kapsamında yer alan kullanıcılar, enerji ihtiyacının değişimiyle kaynaklanan maliyet avantajlarından faydalanamaz.

Üç Zamanlı Tarife Nedir?

Üç zamanlı veya çoklu tarife; enerjinin kullanım saatlerine göre üç gruba ayrılarak fiyatlandırılmasıdır. Çoklu tarifeden faydalanmak isteyen tüketiciler, kullanılan elektriğin hangi zaman diliminde olduğuna bağlı olarak fiyatlandırılacaktır. Aydınlatma abone grupları hariç tüm aboneler üç zamanlı tarifeyi tercih edebilirler. Bu üç grup şu şekildedir; “06:00-17:00 arası sabah, 17:00-22:00 arası puant ve 22:00-06:00 arası ise gece.” Sabah saatleri yüksek, puant en yoğun, gece en düşük şeklinde düşünebilirsiniz.

Çok zamanlı tarifelerdeki imkanlardan faydalanmayı tercih eden kullanıcılar, saat aralıklarına göre belirlenen fiyatlara tabiidir. Fiyatlandırmanın en düşük olduğu gece saatlerinde, enerji kullanımı avantaj sağlamaktadır.

Hangi Enerji Tarifesini Seçmeliyim?

Hayatınızda tasarruf devrini başlatıyorsanız, öncelikle faturalarınızı gözden geçirmeli ve uygun tarifeler tercih etmelisiniz. “Hangi tarifeyi seçmeliyim?” konusunda kararsız kalıyorsanız, çeşitli kriterleri göz önünde bulundurarak doğru tarifeyi bulabilirsiniz. Söz konusu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kullanım alışkanlıklarınız, hangi tarifenin sizin için uygun olduğunu gösteren temel etkendir. Günlük enerji tüketim saatleriniz ve aylık enerji tüketim miktarınızı hesaplamalısınız. Örneğin; genellikle akşamları enerjiye ihtiyacınız oluyorsa, zamana dayalı tarife kullanabilirsiniz. Yüksek ve düşük tüketici olup olmadığınızı belirlemek de fayda sağlar.
  • Tek zamanlı, üç zamanlı ve serbest tüketici tarifesi olmak üzere farklı tarife türlerini gözden geçirmelisiniz.
  • Enerji tedarikçi firmalarını ve bu firmaların indirim oranlarını araştırabilirsiniz.
  • Sözleşme kapsamında yer alan maddeleri detaylı okumalı ve ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmalısınız.
  • Tam olarak hangi enerji tarifesine ihtiyacınızı karşıladığına karar verin. Her tarifenin sunduğu imkanlar farklı olup, ihtiyaçlarınız, burada belirleyici etkendir.

Minas Enerji Kalitesiyle Ayrıcalıklı Enerji Hizmeti

Enerji piyasası içerisinde yer alan Minas Enerji, ulusal ve uluslararası çözümler ile adeta sektörün nabzını tutuyor. İhtiyaçlarınıza yönelik profesyonel çalışmalar ışığında stratejiler belirleyen Minas Enerji, uzun yıllara dayanan tecrübesiyle sektörde yer alıyor. Çevre dostu ve temiz enerji kullanarak gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir yaşam bırakmak, tüm insanlığın görevidir. Minas Enerji, bu bilinç ile hareket ederek, müşterilerine fayda sağlıyor. Müşteri odaklı stratejiler, çözümcül yaklaşımlar, yenilikçi fikirler ve bununla eşdeğer olarak maliyet tasarrufu yapmak oldukça kolaydır. Minas Enerji’nin profesyonel ekibi, bu süreçlerde daima yanınızda olacaktır. Sizler de Minas Enerji’nin üst düzey, kaliteli ve güvenli enerji hizmetinden faydalanmak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir